Hlavní obsah

Ukrajinu šokovala majetková přiznání politiků

– Kyjev
Právo, Alexandra Malachovská

Majetková přiznání politiků, která jsou letos na Ukrajině poprvé dostupná v elektronické podobě, vyvolala v zemi naprostý šok. Obyvatelé čelící ostrým existenčním problémům země v krizi se ptají, kde na to, co přiznali, jejich činitelé vzali. Deklarovaný osobní majetek zhruba 400členného poslaneckého sboru jde do miliard.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Premiér Volodymyr Hrojsman přiznal, že s manželkou vlastní v hotovosti 1,2 miliónu dolarů a 460 tisíc eur a má také sadu přepychových hodinek či sbírku zvláště cenných manžetových knoflíčků.

Článek

Podle tamních médií se díky elektronickým deklaracím, které v zemi byly zavedeny navzdory odporu figur placených ze státního, například zjistilo, že 400 ukrajinských poslanců vlastní přes 12 miliard hřiven (asi stejně v korunách). Neobtěžují se přitom ani skrývat život v přepychu, který je podle místních kritiků na civilizované poměry nevídaný.

„To, co se uvádí v prohlášeních, je šokující,“ podotkl šéf Střediska pro boj s korupcí Vitalij Šabunin. „Předpokládali jsme, že politici nejsou chudí a že přihlásí hodně luxusních předmětů. Nečekali jsme však, že to bude tak masový jev mezi státními zaměstnanci,“ postěžoval si ukrajinským médiím.

Upozornil, že trestní stíhání za nezákonné obohacování hrozí pouze v případě, že deklaranti majetek nabyli v roce 2015. Orgány činné v trestním řízení je mohou vyšetřovat jen v případě, že by loňskými nákupy přesáhli legální výdělky. Dříve nabytý majetek tak byl podle expertů fakticky „amnestován“, byť si ho třeba pořídili nelegálně.

Půjčme MMF, vtipkují lidé

Na sociálních sítích už koluje vtip, že po zveřejnění majetkových elit by vlastně Ukrajina jako mimořádně bohatá země měla poskytnout úvěr Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), nikoli žádat o půjčky. Ty dostává po nástupu nového režimu na reformy mířící mj. na boj s korupcí.

„Chodíme po celém světě s nataženou rukou a na Ukrajině je tolik peněz. Je to hanba. Jsem v šoku. Když politici dokážou, že si vydělali poctivě, ať zůstávají. Ale pokud to je praní peněz, měli by být zavření,“ citovala BBC pohoršenou obyvatelku Kyjeva.

Podle expertů přiznání naplno obnažila propastné rozdíly mezi tamními činiteli a běžnými občany. Zatímco učitelé či zdravotnický personál berou kolem 2000 hřiven měsíčně a důchody činí kolem jednoho tisíce hřiven, politici masově přiznávají kolekce přepychových švýcarských hodinek, flotily luxusních aut, sady výjimečných šperků i rozsáhlé latifundie, zámky, vily a sbírky uměleckých děl.

Právě všeobecná prolezlost elit korupcí a jejich neslýchané obohacování bylo přitom jednou z příčin mohutných protestů koncem roku 2013, jež pak vyústily ve svržení prezidenta Janukovyče.

Když politici dokážou, že si vydělali poctivě, ať zůstávají. Ale pokud to je praní peněz, měli by být zavření
obyvatelka Kyjeva

Nyní se ale například ukázalo, že 24 ministrů má dohromady sedm miliard dolarů, a to v hotovosti.

Držet úspory v cizí měně je mezi elitami jasný trend – vzhledem k slábnoucí hřivně to nepřekvapí. Premiér Volodymyr Hrojsman tak například přiznal, že s manželkou vlastní v hotovosti 1,2 miliónu dolarů a 460 tisíc eur a má také sadu přepychových hodinek či sbírku zvláště cenných manžetových knoflíčků.

Tento expodnikatel a někdejší starosta města Vinnycja, kde sídlí továrna Roshen na výrobu cukrovinek patřící nynějšímu ukrajinskému prezidentu Petru Porošenkovi, však není jediný, kdo majetek drží takříkajíc „po ruce“ a nedůvěřuje ukrajinským bankám. Poslanci z prezidentovy frakce, bratři Bohdan a Jaroslav Dubnevyčovi, přiznali, že vlastní přes 26 miliónů dolarů (přes 640 miliónů korun), a to v hotovosti.

Politik deklaroval bilión. Prý ale jen žertoval

Svérázným rekordmanem mezi movitými politiky je Serhij Melnyčuk, bývalý velitel kontroverzního vojenského praporu Ajdar. Ten přihlásil 38,7 miliardy dolarů, tedy v přepočtu zhruba bilión korun, čímž trumfl roční rozpočet ukrajinského státu. Mohl by se tak ocitnout mezi nejbohatšími lidmi planety.

Politik, který je kvůli údajnému rabování a násilnostem na Donbasu vyšetřován, však později v rozhovoru pro BBC vysvětlil, že věci se mají poněkud jinak: jeho skutečné příjmy činily prý „jen“ kolem 10 miliónů dolarů a utratil je za pomoc vojákům na východě Ukrajiny. Zmíněným „biliónovým přiznáním“ chtěl upozornit na to, že nynější způsob deklarování majetku politiky ve skutečnosti znamená pohodlnou legalizaci korupčních příjmů.

Novináři ale tápou, zda také další politici vlastně podobně „nežertovali“. Za nepravdivé údaje sice hrozí až dva roky natvrdo, ale přiznání zjevně neberou všichni vážně, což také o lecčems vypovídá. Jeden z poslanců například v přiznání uvedl, že vlastní „hodinky od svatého Mikuláše“.

Generální prokurátor Jurij Lucenko v úterý oznámil, že justice bude prošetřovat politiky a státníky, kteří přiznali majetek za více než 100 tisíc dolarů (2,5 mil. Kč). Za prokázaný podvod hrozí až 15 let vězení. Prověřování původu majetku se přitom týká i Lucenkovy manželky, která přiznala majetek za 280 tisíc dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám