Hlavní obsah

Ukrajinští oligarchové opouštějí zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinští podnikatelé a oligarchové opouštějí od konce ledna svou vlast, napsal list Ukrajinska pravda. Jen v neděli odletěly z Kyjeva dvě desítky charterových letů a soukromých bizjetů. Počet letů těchto strojů byl nejvyšší za šest let. Šlo i o letadla nejbohatšího Ukrajince Rinata Achemtova. Ten zemi opustil už dříve.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Letoun Air France na kyjevském letišti Boryspil

Článek

Miliardář Achmetov je podle listu v cizině od 30. ledna, kdy odletěl do Curychu. V neděli odletělo z Kyjeva i jeho letadlo Dassault Falcon 7X.

Ve spěchu na dálnici zabili člověka 

Koncem ledna odcestoval do ciziny i druhý nejbohatší Ukrajinec Viktor Pinčuk. Následně 10. února do Mnichova odletěli podnikatel a poslanec Vadym Novynskyj (8. nejbohatší podle ukrajinského Forbesu) a Oleksandr Jaroslavskyj (9. nejbohatší). Jaroslavského, který odletěl z Charkova do Londýna, vyzvala prokuratura k návratu, protože cestou auto z jeho kolony srazilo člověka, jenž zemřel.

O dva dny později odletěli Vadym Stolar (64. příčka) a Vasyl Chmelnyckyj (29. příčka), který se však má podle svého mluvčího vrátit 20. února. Jeho děti jsou na Ukrajině.

Byznysmeni Andrij Stavnicer (49. příčka) a Vadym Nesterenko (96. příčka) odletěli z Ukrajiny 13. února.

V neděli odstartoval i letoun Hawker 850 Boryse Kolesnikova. Kolesnikov ale později sdělil, že je v Kyjevě, odkud nehodlá nikam odjet. Letadlo podle něj odletělo do Prahy kvůli technické údržbě.

Charterový let pro padesát lidí si objednal také opoziční poslanec, milionář Ihor Abramovyč. Letadlo má přepravit do Vídně příbuzné Abramovyčových spolustraníků a podnikatelských partnerů, napsal deník.

Strach o letadla

Náhlé odlety letadel nesouvisejí jen se strachem z války. Přispívá k nim i hrozba mezinárodních pojišťoven, že nebudou lety nad Ukrajinou pojišťovat.

Varování potvrdila ukrajinská letecká společnost SkyUp, jejíž linka z Madeiry do Kyjeva musela v noci na pondělí přistát v moldavském Kišiněvu, protože vlastník letadla zakázal, aby stroj vletěl do ukrajinského vzdušného prostoru. Leasingové společnosti podle SkyUp požadují od ukrajinských aerolinek, aby pronajatá letadla co nejdříve přeletěla na území Evropské unie.

Ukrajinské nebe se uzavírá civilním letadlům, první stroj přistál v Moldavsku

Evropa

Ukrajinská vláda přislíbila, že ponechá vzdušný prostor otevřený. Na mimořádném zasedání vyčlenila 16,6 miliardy hřiven (asi 12,9 miliardy Kč) na zajištění bezpečnosti letů pro pojišťovací, leasingové a letecké společnosti. Tyto prostředky, které vláda přesunula z rezervního fondu, měly původně posloužit ke snížení státního dluhu, poznamenala Ukrajinska pravda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám