Hlavní obsah

Ukrajinský prezident vyhlásil jednostranné příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil v pátek jednostranné zastavení palby na východě země, které má umožnit rebelům složit zbraně. Příměří vstupuje v platnost pátkem a potrvá týden, informovala agentura AFP. Vůdci separatistů plán odmítli. Kremlu zase příměří připomíná spíše ultimátum dané povstalcům. Chybí prý nabídka k rozhovorům.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

"Dnes, 20. června, by mělo příměří začít. Potrvá až do 27. června," prohlásil podle AFP Porošenko. "Je to více než dostatečný čas na to, začít s odzbrojováním a začít s vytvářením nárazníkové zóny podél hranic mezi Ukrajinou a Ruskem," dodal prezident a připomněl tak další body svého mírového plánu.

Příměří se čekalo. O tom, že Porošenko „již brzy” podepíše zastavení palby, informovalo na svých stránkách v pátek ukrajinské ministerstvo vnitra: „Jak prezident řekl, již brzy podepíše rozkaz k dočasnému příměří. Udělá to, aby teroristé (proruští separatisté) mohli složit zbraně. Ti, kteří tak neučiní, budou zlikvidováni.”

Prezident ale uvedl, že zastavení palby nebude úplné. Pokud budou ukrajinské síly napadeny, budou na útok odpovídat: „Ukrajinská armáda přerušuje palbu. Ale to neznamená, že se případné agresi nebudeme bránit za pomocí naší armády. Budeme dělat vše na ochranu naší země. O otázce naší teritoriální integrity se jednat nebude.”

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Žena s dětmi ve frontě na hraničním přechodu mezi Ukrajinou a Ruskem v Izvaryne.

Plán byl vyhlášen poté, co ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že má plně pod kontrolou hranici s Ruskem, takže tudy nemohou separatisté přisunovat výzbroj. Tvrzení ministerstva ale bylo zpochybňováno.

Příměří je součástí čtrnáctibodového Porošenkova mírového plánu. Jeho jádrem je, že separatisté složí zbraně a budou moci volně odejít země. Ti, kdo nemají krev na rukou, dostanou amnestii a nebudou stíháni.

Foto: Sergey Pivovarov, ČTK/AP

Střety mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými rebely vyhánějí obyvatele z domovů.

Plán rovněž předpokládá vytvoření desetikilometrové nárazníkové zóny na ukrajinsko-ruské státní hranici, osvobození rukojmí a uvolnění administrativních budov v Doněcké a Luhanské oblasti držených separatisty. Počítá také s uspořádáním předčasných místních a parlamentních voleb a slibuje vytvoření nových pracovních míst v regionu.

Vzbouřenci žádají stažení armády

Vůdci separatistů jednostranné příměří odmítli jako nedostačující. "Nikdo zbraně nesloží, dokud se vládní jednotky kompletně nestáhnou z našeho území," zdůraznil pro AFP jeden z vůdců separatistů v Luhansku Valerij Bolotov.

"Nikdo zbraně skládat nebude," řekl ve stejném duchu ruské agentuře Interfax další představitel separatistů Miroslav Ruděnko.

"Už jsme stokrát slyšeli o zastavení palby ze strany Národní gardy a ukrajinské armády. Ale vojenské operace se nezastavily ani na minutu," prohlásil podle agentury DPA další z předáků doněckých rebelů Andrej Purgin.

Už když Porošenko tento plán ve středu nastínil, vzbouřenci ho zpochybňovali a žádali, aby ho provázelo stažení armády.

Porošenko o plánu v noci na pátek podruhé tento týden mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám