Hlavní obsah

Ukrajinský premiér Jaceňuk je ochoten odstoupit, ale klade si podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk je ochoten odstoupit ze své funkce, ale klade si podmínky. Žádá, aby jeho straně Lidová fronta zůstaly ve vládě dva důležité posty, a to ministerstvo vnitra, které nyní vede Arsen Avakov, a ministerstvo spravedlnosti řízené Pavlem Petrenkem. Kromě toho chce Jaceňuk pro svou stranu také funkci předsedy parlamentu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Ukrajinský zpravodajský server Apostrof s odvoláním na informovaný zdroj uvedl, že Jaceňuka by na postu ministerského předsedy mohl vystřídat současný šéf parlamentu Volodymyr Hrojsman. Server rovněž uvádí, že předseda parlamentní frakce prezidentovy strany Blok Petra Porošenka (BPP) Jurij Lucenko se nechal slyšet, že mimořádné zasedání parlamentu věnované nové vládě by se mohlo konat už tento čtvrtek.

Ve středu by tomu podle zdroje Apostrofu na zasedání vlády předcházelo Jaceňukovo oznámení rezignace. Premiér podle zdroje s demisí vyslovil souhlas během intenzivních víkendových jednání svého týmu s týmem prezidenta Petra Porošenka.

Politická krize otřásá Ukrajinou už měsíc. Vyvolal ji rozpad čtyřčlenné proevropské vládní koalice, z níž odešly dvě politické strany - Otčina Julije Tymošenkové a Svépomoc. Na pokračování vlády v jejím dosavadním složení nemá zájem ani BPP, který je páteří koalice.

Kabinet je obviňován z nedostatečné akceschopnosti, z blokování potřebných reforem a z váhavého přístupu k boji s korupcí. Lucenko přímo prohlásil, že jediným cílem vlády je "chránit zájmy oligarchů". Tymošenková odchod z koalice zdůvodnila tím, že "všichni uspokojují své zájmy a změnili se v korupční konglomerát, který zemi nedovolí dýchat, rozvíjet se, vytvořit investiční prostředí".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám