Hlavní obsah

Ukrajinský branec zastřelil čtyři gardisty a jednu ženu

Dnipro
Aktualizováno

Ukrajinský branec v noci na čtvrtek zastřelil v areálu strojírenského závodu Južmaš v Dnipru (bývalý Dněpropetrovsk) čtyři příslušníky Národní gardy a jednu ženu. Palbou z kalašnikova zranil dalších pět gardistů, uvedla Ukrajinská pravda. Tři z nich jsou ve vážném stavu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vůz ukrajinské policie

Článek

Artemij Jurjevič Rjabčuk začal z neznámé příčiny ve 03:40 hodin ráno při výdeji zbraní střílet na příslušníky Národní gardy. V tu chvíli bylo uvnitř místnosti 22 osob.

Dvěma lidem se podařilo z místnosti utéct a zavolat policii a zdravotníky. Jedenadvacetiletý mladík po střelbě i se zbraní zmizel.

Asi v 9:30 byl dopaden. Vydal se sám do rukou policie, která potvrdila pět obětí, čtyři vojenské a jednu civilní. Mladíkovi hrozí doživotí.

Podle zjištění listu Ukrajinská pravda je zabitou ženou babička strážného. Motiv pachatele znám není. Poslankyně Julija Jacyková uvedla, že má informaci, že před dvěma měsíci nahlásil nadřízeným rvačku mezi dvěma vojáky. Vedení však nic nepodniklo a branec byl šikanován.

„Nijak nevybočoval. Choval se dobře, měl dobré posudky. Jmenování do stráže je celá procedura. Dotyční spolupracují s psychology, neustále s nimi vedou rozhovory,“ cituje mluvčího Národní gardy Ruslana Muzyčuka agentura RIA Novosti.

Případ bude vyšetřovat nejen státní prokuratura, ale také vojenská prokuratura. Národní garda je pořádková četnická služba, která má policejní i vojenské pravomoci a spadá pod jurisdikci ukrajinského ministerstva vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám