Hlavní obsah

Ukrajinské síly přišly o 16 vojáků, zabily si je samy, tvrdí separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck/Kyjev

Během posledního týdne ztratila ukrajinská armáda v bojích se separatistickými jednotkami 16 vojáků a dalších 25 jich utrpělo zranění. Uvedla to povstalecká agentura DAN s odvoláním na operačního velitele generálmajora Denise Sinenkova. Kyjev přiznal okolo deseti padlých.

Foto: Reuters

Přestřelka mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou u Zajceva

Článek

„Kromě neúspěšných útoků na pozice vojsk (samozvané) Doněcké lidové republiky naše rozvědka zjistila sílící boje mezi ozbrojenými silami Ukrajiny a nacionalistickými (dobrovolnickými) prapory v mariupolském směru, které vedly k mnoha obětem,“ uvedla agentura DAN. Podle ní bylo 16 vojáků zabito a deset zraněno při střetech mezi praporem Ajdar a 72. brigádou. Dalších 15 vojáků bylo zraněno při střetech Pravého sektoru s 58. brigádou u Avdijivky.

Separatisté tvrdí, že za většinu obětí si ukrajinské síly mohou samy, šlo prý o tzv. „přátelskou palbu“.

V dané oblasti tento týden přiznaly ukrajinské síly přes deset padlých, ale připsali je palbě separatistů, což je pravděpodobnější, ovšem ani jedno nelze ověřit. [celá zpráva]

Boje se přiostřují

Že boje na východě Ukrajiny nabírají na intenzitě, přiznala i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která dohlíží na příměří. U fronty se soustřeďují těžké zbraně. V pátek OBSE oznámila, že přišla o dva své bezpilotní letouny. Existují náznaky, že přinejmenším jeden stroj zničili proruští povstalci.

První dron byl sestřelen koncem minulého týdne v okamžiku, kdy zaznamenal v jistém zničeném průmyslovém objektu odpalovací zařízení raket země-vzduch. Komu zbraň patřila, zpráva OBSE neuvádí. O likvidaci druhého bezpilotního letounu informovala média v pátek. Agentura TASS napsala, že stroj byl zničen jižně od obce Korsun, zhruba 12,5 kilometru od linie příměří. Podle agentury AFP jde o zónu, kterou kontrolují separatisté.

Spor o volby

Přiostřují se také spory o podobu voleb na územích ovládaných separatisty. Místní volby v Donbasu, dojednané v rámci minských mírových dohod, se mohou uskutečnit jen v případě povolání evropské ozbrojené policejní mise, která zajistí jejich bezpečnost, řekl v pátek prezident Petro Porošenko.

Povstalci přítomnost jakýchkoli ozbrojených kontrolorů odmítají. Jejich vůdce Alexandr Zacharčenko označil, že vstup jakýchkoli ozbrojených jednotek by považoval za intervenci, Dodal, že jakákoli představa Kyjeva o organizaci voleb je zbytečná, pokud ji neschválí povstalci.

Porošenko si ale kladl i další, pro separatisty těžko přijatelné podmínky: „Volby stanovené minskými dohodami se mohou uskutečnit, jakmile zajistíme obnovu ukrajinské svrchovanosti v Doněcké a Luhanské oblasti.“ Bezpečnost podle něj může zajistit pouze ozbrojená policejní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Ruský prezident Vladimir Putin v polovině dubna prohlásil, že Rusko podporuje návrh Kyjeva, aby linii příměří střežili ozbrojení kontroloři OBSE. Později Kreml upřesnil, že kontroloři by měli mít jen osobní zbraně. Ty však stejně nemohou použít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám