Hlavní obsah

Ukrajinská vláda končí, parlament přijal demisi premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský parlament na středečním mimořádném zasedání přijal rezignaci, kterou mu v úterý poslal předseda vlády Oleksij Hončaruk. Informovala o tom ukrajinská média. Demise 35letého premiéra automaticky znamená odstoupení celého jeho kabinetu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk oznámil, že podal demisi

Článek

Očekává se, že sestavením nové vlády bude pověřen dosavadní vicepremiér Denys Šmygal. Toho jako nového šéfa kabinetu navrhl v úterý večer poslanecké skupině své strany Sluha národa prezident Volodymyr Zelenskyj.

Složení vlády se ale zřejmě výrazně obmění. Jedním z mála ministrů, kteří by měli na svém místě zůstat, je podle médií šéf resortu vnitra Arsen Avakov.

Před kanceláří ukrajinského prezidenta se zapálil muž

Evropa

Prezident Zelenskyj v projevu na zasedání Nejvyšší rady (zákonodárného sboru) sice ocenil určité úspěchy Hončarukova kabinetu, ty však, jak zdůraznil, nestačí. Poukázal přitom na řadu nedostatků, k nimž přiřadil špatnou práci celní správy, trvající pokles průmyslové výroby, chaos kolem plateb za odběr plynu nebo problémy ve zdravotnictví.

„Je to první vláda, v níž není korupce. Ale nekrást, to je málo. Je to vláda nových tváří, ale nové tváře, to je málo. Potřebné jsou nové mozky a nová srdce,” prohlásil mimo jiné prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám