Hlavní obsah

Ukrajinská armáda se z Lysyčansku stáhla, tvrdí američtí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské síly v nejbližších dnech dostanou pod svou kontrolu zbytek Luhanské oblasti na východě země, píše americký Institut pro výzkum války. Podle něj se ukrajinská armáda z Lysyčansku stáhla a město obsadila ruská armáda, ačkoliv o tom generální štáb ukrajinské armády neinformoval, shrnuje ve své nejnovější analýze institut.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský voják

Článek

Ukrajinští vojenští představitelé veřejně neoznámili stažení vojsk, ale v nejčerstvější svodce generálního štábu ani neinformovali o žádných bojích v okolí Lysyčansku, tvrdí analytici amerického institutu. Lokalizační záběry navíc ukázaly, jak se ruské síly uvolněně procházejí po čtvrtích na severu a jihovýchodě Lysyčansku, což naznačuje, že v sobotu nezbývali ve městě žádní ukrajinští obránci, nebo jich bylo jen málo, uvádí Institut pro výzkum války.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov podle ruskojazyčné BBC v sobotu prohlásil, že proruské síly Lysyčansk obsadily. „Lysyčansk je náš. Naše jednotky se nacházejí v centru města,“ tvrdil Kadyrov. Asistent Kadyrova a velitel speciální jednotky Achmat Apta Alaudinov prohlásil, že se Lysyčansk dostal pod úplnou kontrolu ruských sil a ve městě probíhá „očistná operace“.

Lysyčansk je náš, tvrdí Kadyrov. Kyjev to odmítá

Evropa

Analytici amerického Institut pro výzkum války jsou přesvědčeni, že Rusové upřednostní údery proti ukrajinským pozicím v Siversku před návratem do Slavjansku a Bachmutu. Ukrajinští vojáci budou pravděpodobně ohrožovat ruské pozemní komunikační linky z Bělgorodu do jižní Charkovské oblasti s pomocí dělostřelectva poskytnutého Západem.

Jak píše institut, ukrajinské protiútoky a partyzánské aktivity nadále nutí ruské jednotky upřednostňovat obranné operace podél jižní osy.

Reklama

Výběr článků

Načítám