Hlavní obsah

Ukrajinská armáda se dohodla se separatisty. Z fronty v Donbasu se začnou stahovat těžké zbraně

Kyjev
Aktualizováno

V noci ze soboty na neděli ukrajinská armáda a proruští separatisté podepsali dohodu o odsunu těžkých zbraní z frontové linie. Stát by se tak mělo ještě během neděle. S odvoláním na vedení ukrajinských sil a ruského generála Alexandra Lencova, který jednání s povstalci zprostředkovává, to napsaly list Ukrajinska pravda a agentura TASS.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Odsun těžké techniky by měl začít ještě během neděle.

Článek

Stažení těžkých zbraní je jednou z podmínek mírových dohod z Minsku.

"Ruský představitel společného střediska Alexandr Lencov podepsal se (šéfem doněckých vzbouřenců Alexandrem) Zacharčenkem a předtím s (vůdcem luhanských vzbouřenců Igorem) Plotnickým dokument o stažení těžkých zbraní," citovala agentura TASS zástupce ukrajinských ozbrojených sil Petra Kanonyka.

Kanonyk stejně jako Lencov působí ve Společném kontrolním a koordinačním středisku (JCCC) třístranné kontaktní skupiny, ve které jsou zastoupeny Rusko, Ukrajina a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). JCCC má pomoci s prosazováním příměří. "Hodina H je 22. února," dodal Kanonyk.

Proruští separatisté v neděli ráno potvrdili, že ještě v neděli začne stahování těžkých zbraní z fronty. "Plán by podepsán v noci. Začne se dnes (v neděli) a na stažení těžkých zbraní jsou dva týdny," citoval Reuters mluvčího povstaleckých vojsk Eduarda Basurina.

Výměna zajatců

Ukrajinská armáda a separatisté z Luhanské oblasti si mezitím v sobotu vyměnili 191 zajatců v rámci plnění podmínek příměří dohodnutého minulý týden v Minsku. Propuštěno bylo 139 ukrajinských vojáků a 52 povstaleckých ozbrojenců, informovala v neděli agentura AFP. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výměna zajatců z Luhanské oblastiVideo: Reuters

Výměna se uskutečnila ve vesnici Jolobok na frontové linii v Luhanské oblasti, uvedl zpravodaj AFP, který byl na místě. Někteří vojáci byli zranění a někteří se pohybovali jen s velkými obtížemi.

Jde o největší výměnu zajatců od začátku roku. Minská dohoda zavazuje obě strany k výměně všech zadržovaných zajatců a rukojmích.

V sobotu došlo k výměně také v Doněcké oblasti. Výměna se uskutečnila ve formátu 36 ze samozvané Doněcké lidové republiky a 37 ze strany Kyjeva, upozornila agentura Interfax.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Propuštěno bylo 139 ukrajinských vojáků a 52 povstaleckých ozbrojenců.

Boje na východě Ukrajiny trvají přes deset měsíců
2014
6. dubna - V potyčky s policií, okupaci správních budov a v boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty přerostly demonstrace proruských radikálů v Doněcku, Luhansku, Dněpropetrovsku a Charkově na východě Ukrajiny. Následující den separatisté v Doněcku vyhlásili vlastní republiku.
13. dubna - Kyjev zahájil na východní Ukrajině "rozsáhlou protiteroristickou operaci" na obranu před ruskou agresí.
26. - 27. května 2014 - Takzvaná první bitva o doněcké letiště si vyžádala mezi separatisty až padesát mrtvých. Terminál i ranveje se dostaly pod kontrolu ukrajinských vojáků.
5. července - Ukrajinské síly vyhnaly separatisty ze Slavjansku, hlavní bašty povstalců a symbolu jejich boje.
17. července - V oblasti kontrolované separatisty se zřítil malajsijský Boeing 777 s 298 lidmi na palubě, nikdo nepřežil; letoun byl zřejmě sestřelen protiletadlovou raketou; většina z obětí byli Nizozemci; ukrajinská armáda a proruští povstalci se vzájemně obviňují ze sestřelení stroje.
25. srpna - Povstalci zahájili protiofenzivu.
28. srpna - Kyjev potvrdil pád města Novoazovsk i dalších obcí na jihovýchodě Ukrajiny, které prý dobyly kolony ruských vojáků.
2. září - Po třech týdnech tvrdých bojů se dostalo pod kontrolu povstalců strategické město Ilovajsk. V bojích o toto město zahynuly tři stovky ukrajinských vojáků, další byli zajati. Kvůli bitvě odstoupil ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej.
5. září - Na východní Ukrajině začalo od 17:00 SELČ platit příměří, na kterém se o několik hodin dříve v Minsku dohodli zástupci Kyjeva a separatistů. Příměří bylo od počátku porušováno.
9. prosince - Na východě Ukrajiny začalo platit jednodenní příměří, k němuž se 4. prosince zavázaly obě bojující strany.
2015
13. ledna - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil již čtvrtou mobilizaci. Stalo se tak krátce po krvavém incidentu, při němž při raketovém útoku na linkový autobus jižně od Doněcku zahynulo 13 lidí.
19. ledna - Pod palbou separatistů se ocitlo Debalceve. Obklíčené město, v němž sídlí asi pětitisícová ukrajinská posádka, je strategickým dopravním uzlem na trase Doněck-Luhansk, který zůstával mezi oblastmi ovládanými povstalci v rukou ukrajinské armády.
22. ledna - Po třech měsících takzvané druhé bitvy o doněcké letiště ukrajinská armáda vzdala obranu toho objektu.
24. ledna - Povstalci zahájili ofenzivu na jihoukrajinský Mariupol, který se stal místem bojů již několikrát v minulosti.
2. února - Doněčtí povstalci vyhlásili všeobecnou mobilizaci; povoláno do zbraně mělo být až 100 000 lidí.
11.-12. února - V Minsku se nejvyšší představitelé Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa Vladimir Putin, Petro Porošenko, François Hollande a Angela Merkelová dohodli na příměří na východě Ukrajiny od 15. února 00:00 místního času (sobota 14. února 23:00 SEČ). Boje ale i po tomto termínu pokračovaly.
18. února - Ukrajinské jednotky dostaly rozkaz vyklidit obklíčené Debalceve.
19. února - Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany (SNBO) schválila návrh prezidenta Petra Porošenka pozvat do země mezinárodní mírové jednotky. Ještě předtím by Kyjev rád požádal o vyslání policejních sil EU, což ale Evropská komise v pátek odmítla.
21. února - Ukrajinská armáda a proruští separatisté si vyměnili na 200 zajatců v rámci plnění podmínek příměří dohodnutého minulý týden v Minsku.
22. února - Ukrajinská armáda a proruští separatisté podepsali dohodu o odsunu těžkých zbraní z frontové linie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám