Hlavní obsah

Ukrajinou zmítají tvrdé boje, v Doněcku zavládla anarchie

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Těžké boje pokračují ve čtvrtek na východě Ukrajiny. Kromě Slavjansku zasáhly i Luhanskou oblast. Terčem útoku se stal objekt Národní gardy v Oleksandrovsku. Boje se rozšířily i do Charkovské oblasti.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Proruští ozbrojenci na kontrolním stanovišti ve Slavjansku

Článek

„Okolo 16:30 teroristé ozbrojení automaty, kulomety a granátomety na osmi automobilech Kamaz obklíčili dislokovanou jednotku Národní gardy,“ uvedla tisková služba gardistů. Separatisté se pokoušejí objekt dobýt, gardisté se brání.

Separatistům se podařilo zničit sklad zbraní a munice, uvedla Národní garda: „Jedna střela z raketového granátometu vypálená teroristy zasáhla sklad munice. Následkem exploze granátu vybuchl, zbraně a munice byly zničeny.” Výbuch si ale nevyžádal žádné oběti.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Krasnyi Lyman

Národní garda také oznámila, že byla zničena skupina separatistů, které ráno sestřelila vrtulník Mil Mi-8 ukrajinské armády, na jehož palubě zahynulo 12 vojáků včetně generála. [celá zpráva]

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Černý kouř stoupá z místa, kam u Slavjansku dopadl sestřelený vrtulník ukrajinské armády.

„V odvetu za akce teroristů síly protiteroristické operace zničily dělostřeleckou palbou a střelbou z letadel skupinu zločinců zapojených do palby (na vrtulník),“ uvedla v prohlášení národní garda.

Vrtulník byl sestřelen v 12:30, když dopravil zásoby a střídající vojáky na čtvrté kontrolní stanoviště. Garda také upřesnila počet padlých na 12, jeden voják přežil, ale je ve vážném stavu.

Terčem útoku se staly ukrajinské síly i v Charkovské oblasti, kde doněčtí separatisté stříleli na armádní kamaz. Podle novináře Arkadije Babčenka, který byl na místě přepadení, si útok vyžádal jednoho mrtvého a tři zraněné.

Anarchie v Doněcku

Do Doněcku, kde v pondělí probíhaly tvrdé boje o letiště, které si vyžádaly na třicet obětí z řad separatistů, vzbouřenci přesunuli posily z praporu Vostok. Přijeli nejen na nákladních automobilech kamaz, ale i na obrněných transportérech, uvedl místní web 62.ua.

Údajně řekli, že přijeli vyšetřovat, kdo vydrancoval supermarket. Pachatelé se prý měli skrývat v této budově.

"Je možné, že šlo o součást povstaleckých opatření proti marodérům," poznamenala Ukrajinska pravda, neboť sílí boje a někteří se jim vyhýbají.

Ve městě se rozmáhá anarchie. Ve středu napřed vykradli sklady čokoládovny Rošen, která patří novému prezidentovi Petru Porošenkovi. Pak byl vyrabován supermarket u mezinárodního letiště, aniž se policie odvážila zasáhnout.

"Před pár dny zamaskovaní ozbrojenci přijeli do dvou prodejen automobilů. Požadovali desítku vozů, prý pro revoluci. Kdo to byl, nikdo neví. Ale co naděláš proti kalašnikovům?" postěžoval si kamarád jednoho z majitelů autosalónu.

Rusko vyzývá k ukončení bojů

Rusko ve čtvrtek opět apelovalo na Kyjev, aby ukončil operaci proti separatistům na východě Ukrajiny. Ministerstvo zahraničí vyzvalo Západ, aby využil svého vlivu a odvrátil ”národní katastrofu” na Ukrajině.

Foto: Alexander Ermochenko, ČTK/AP

Příslušníci ukrajinské národní gardy

„Znovu opakujeme, že mezinárodní společenství od Kyjeva očekává okamžité zastavení bojových akcí na východě a stažení vojsk. Bez tohoto kroku nelze na Ukrajině nastolit mír. Znovu vyzýváme naše západní partnery, aby využili veškerý svůj vliv na Kyjev, aby se zastavilo sklouzávání Ukrajiny k národní katastrofě,” uvedlo ruské ministerstvo.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Separatisté přisouvají posily

Kreml podle tiskové agentury ITAR TASS slíbil povstalecké Doněcké lidové republice pomoc. „Humanitární pomoc bude každopádně poskytnuta, ale o vojenské nic říci nemohu. Na to se musíte zeptat vojáků. Ale humanitární pomoc rozhodně poskytneme,” řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Reklama

Výběr článků

Načítám