Hlavní obsah

Ukrajinci vyzývají ke generální stávce

Novinky, Alex Švamberk, Halyna Buhay (Kyjev)
Kyjev

Zásah proti demonstrujícím studentům na kyjevském Náměstí nezávislosti neodradil Ukrajince od protestů. V sobu se sešli nejen na Michajlovském náměstí, ale také přišli na Náměstí nezávislosti. Aktivisté tam rozdávali letáky zvoucí na nedělní protest, ve kterých byla zmíněna i možnost vyhlášení generální stávky.

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v ulicích KyjevaVideo: Alex Švamberk, Novinky

 
Článek

„Naše děti bijí! Naši zem ničí! Nenech změnit Ukrajinu na Bělorusko. Přijď 1. prosince ve 12:00 do parku Ševčenka a vyjádři svůj nesouhlas s diktaturou. Když nás bude hodně - od pondělí vyhlásíme generální stávku. Všechno záleží jen na nás,“ stálo v letáku, který se rozdával na Náměstí nezávislosti. Prostor vypadal úplně jinak, než v pátek večer, kdy byl plný demonstrantů. [celá zpráva]

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Kytice u nohou policisty střežícího střed kyjevského Náměstí nezávislosti

Místo davů tam byly jen hloučky procházející mezi povalenými ochrannými bariérami připomínajícími zásah. Uprostřed náměstí však stále stáli policisté, chránící stánky připravené na vánoční trhy. Když začaly protesty, radnice rozhodla, že odpůrci režimu nebudou moci využívat celé náměstí, protože v jeho středu bude stát vánoční strom a vznikne tam kluziště pro děti.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ukrajinci demonstrují před Michajlovským klášterem.

Protestující Kyjevané také nesli transparenty se slogany Ukrajina není Rusko, Ukrajina je Evropa a Pryč s ruským Berkutem (zásahovou jednotkou) z náměstí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Demonstrace v Kyjevě před Michajlovským klášterem

Noční zásah pobouřil Ukrajince, i když oficiální média uvádějí, že potyčku s policií začali demonstrující studenti. Příznivci opozice naopak říkají, že na policisty zaútočil provokatér. Podstatnější ale bylo, že policie postupovala velmi tvrdě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám