Hlavní obsah

Demonstrace v Kyjevě pokračují i po tvrdém nočním zásahu policie

– Kyjev • Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk, Halyna Buhay (Kyjev)

Několik tisíc lidí se sešlo v sobotu odpoledne na kyjevském Michajlovském náměstí, kde všichni pokračovali v protestech proti vládě Viktora Janukovyče a zejména proti nočnímu zásahu policie proti demonstrantům na Náměstí nezávislosti.

Demonstrace v Kyjevě pokračují i po tvrdém nočním zásahu policieVideo: Alex Švamberk, Novinky

 
Článek

Na Náměstí nezávislosti zasáhla policie kolem čtvrté ráno proti několika stovkám demonstrantů, kteří odmítali odejít. Podle opozičních zdrojů napadl policisty provokatér. Bezpečnostní složky proti lidem použily sílu.

Několik desítek lidí, přesná čísla se liší, bylo zraněno a skončili v nemocnici. Třicet lidí bylo zadrženo. Napadeni byli i polští novináři. Posledních několik desítek demonstrantů se ukrylo v Michajlovském klášteře, kde se proti nim policisté neodvážili zasáhnout.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Demonstranti na kyjevském Náměstí nezávislosti s vlajkami EU

Před ten je v sobotu spontánně přišli podpořit Kyjevané, které pobouřilo použití síly proti studentům. Dav během dne sílil a odpoledne bylo na místě už několik tisíc lidí. Z improvizovaného pódia promlouval i předseda nacionalistické strany Svoboda Oleh Ťahnybok. Zásah odsoudil a zmínil, že na situaci už reagovaly evropské země i USA. Polsko si povolalo ukrajinského velvyslance, aby podal vysvětlení.

Páteční demonstrace v KyjevěVideo: Alex Švamberk, Novinky

Ťahnybok vyzval lidi k jednotě a ke klidu. Uvedl, že není možná žádná anarchie, která by mohla vyprovokovat další zásah. Vyzval ke koordinaci všech akcí, ke spolupráci studentů s lékaři a dalšími lidmi. Při projevu vedle něj stal Vilatij Kličko z opozičního hnutí Udar.

Ve srovnání s páteční demonstrací byl sobotní protest mnohem radikálnější, atmosféra byla napjatější. Vytratilo se očekávání, že se přece jen situace vyřeší a ve Vilniusu se podepíše asociační dohoda s EU. Zůstal jen hněv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám