Hlavní obsah

Ukrajinci slovenské zdravotnictví nespasili

Bratislava

Po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině se očekávalo, že mezi uprchlíky bude řada lékařů a zdravotních sester, kteří pomohou skomírajícímu slovenskému zdravotnictví. To se ukázalo jako iluze, takže krize ve slovenském zdravotnictví se prohlubuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slovenští lékaři a zdravotní sestry dávají výpovědi po desítkách kvůli nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám. Národní onkologický ústav, jedno ze špičkových zdravotnických zařízení, musel do září zavřít lůžkové oddělení zaměřené na operace rakoviny prsou. Nízký počet zdravotních sester a plánované letní dovolené zaměstnanců provoz umrtvily.

„Pacientky z oddělení jsme umístili na dalších třech lůžkových odděleních v rámci kliniky chirurgické onkologie,“ potvrdila mluvčí ústavu Patrícia Kubicová. Podobné potíže těžce dopadají na další zdravotnická zařízení, například v Nitře a v Košicích. Podle webu korzár.sk mělo ve Východoslovenském ústavu srdečních a cévních nemocí dát výpověď až 67 lidí. Vedení ústavu výpovědi potvrdilo, avšak s tím, že jich bylo podstatně méně.

Inflace na Slovensku nejvyšší za 22 let

Ekonomika

Příčinou odchodu měl být také nesouhlas s loňským odvoláním ředitele zdejšího ústavu. „Poskytovaná zdravotní péče bude nadále probíhat ve standardním režimu a ve špičkové kvalitě,“ slibuje ústav. Kolaps hrozí dětské pohotovosti v Nitře, kde část lékařů vypověděla služby. Především starší lékaři poukazují na to, že mladší kolegové tyto služby odmítají vykonávat.

„Chceme sloužit, ale chceme spravedlnost. Není možné, aby čtyřicátníci seděli doma a sedmdesátníci si rozebrali pohotovostní službu,“ řekla pediatrička Zuzana Miškejeová pro web My Nitra. Některé ústavy stav zakrývají tím, že část oddělení rekonstruují nebo malují, aby je nemusely rovnou zavřít. Pak věří na zázrak, že se jim sestry podaří sehnat. Personál, vyčerpaný pandemií covidu-19, si po dvou letech může dopřát dovolenou, avšak chybí za něj náhrada.

Slovenští zdravotníci odmítají přesčasy

Evropa

Místo zdravotníků dorazili pacienti

Očekávaná pomoc z Ukrajiny se nekoná, když ze země, kde se bojuje, dorazili na Slovensko spíš pacienti než lékaři a zdravotní sestry. „Zdravotníkům, těžce zkoušeným pandemií, přibyla ukrajinskou krizí ještě práce navíc,“ upozornil Peter Visolajský, šéf lékařského odborového svazu, s tím, že při „statisících uprchlíků přišlo na Slovensko jen pár zdravotníků“.

Reklama

Výběr článků

Načítám