Hlavní obsah

Ukrajina zavedla sankce proti ruským aerolinkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajina v reakci na ruský zákaz tranzitních letů ukrajinských společností ve čtvrtek zavedla protiopatření. Každé letadlo ruských aerolinií Aeroflot a Transaero směřující do pěti vybraných zemí musí před přeletem Ukrajiny žádat zvlášť o povolení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Omezení se zatím týká jen letů mezi Ruskem a Bulharskem, Izraelem, Tureckem, Egyptem a Řeckem. Jmenované aerolinie se ocitly v nemilosti Ukrajinců, protože zajišťují lety na poloostrov Krym, který Rusko počátkem roku anektovalo.

Ukrajinská vláda sankce avizovala od minulého týdne a jejich zavedení vůči ruským občanům a firmám ve čtvrtek v závěrečném čtení schválil parlament. [celá zpráva]

Premiér Arsenij Jaceňuk sdělil, že na sankčním seznamu je 172 lidí a 65 podniků, většinou z Ruska, které „sponzorují terorismus”.

Ze zákona o sankcích byly vyškrtnuty některé kontroverzní oblasti jako restrikce na poštovní služby nebo omezování médií.

Kyjev ale avizoval, že by mohl omezit i tranzit energetických surovin, tedy ropy a plynu z Ruska. [celá zpráva]

Zákon o sankcích umožňuje bezpečnostní radě ukrajinského státu zavést prakticky jakákoliv opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám