Hlavní obsah

Situace u Krymu se vyhrocuje, Rusko střílelo na tři ukrajinské lodě a zadrželo je

Aktualizováno

Ukrajina obvinila Rusko, že střílelo na její lodě v Černém moři. Palba zasáhla jedno plavidlo. Dva členové posádky se při incidentu zranili. Rusko to potvrdilo. Už ráno ukrajinské námořnictvo uvedlo, že loď ruské pohraničí stráže úmyslně narazila do jeho remorkéru. Ten doprovázel dva malé dělové čluny. Dále podle BBC sdělilo, že Rusko všechny tři ukrajinské lodě, které se incidentu zúčastnily, zabavilo. Ukrajinský prezident Petro Porošensko svolal tzv. válečný kabinet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Uvízlé lodě a stíhačky nad Kerčským průlivemVideo: Reuters

 
Článek

Ruská tajná služba FSB, pod níž spadá i pohraniční stráž, později potvrdila, že ruské jednotky ukrajinská plavidla u poloostrova Krym zadržely. Informovala, že k jejich zastavení použila zbraně, přičemž byli zraněni tři příslušníci ukrajinského námořnictva. Jejich zdravotní stav prý není vážný.

Rusko po incidentu možnost proplout do Azovského moře Kerčským průlivem znemožnilo tím, že pod most, který spojuje Krym a pevninské Rusko, postavilo velký tanker. V oblasti tak uvízlo několik desítek nákladních lodí

Nad místem prolétávají ruské stíhačky.

Rusko uvedlo, že tři ukrajinské odě narušily jeho vody, do jedné z nich hlídkující člun narazil.

Evropská unie a NATO večer v prohlášení žádaly "uvolnění napětí" a vyzvaly Moskvu, aby obnovila volnost plavby skrze Kerčskou úžinu.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Uvízlé lodě a stíhačky nad Kerčským průlivem

"Ruské pohraniční lodě v neděli podnikly otevřeně agresivní činy proti lodím vojenského námořnictva Ukrajiny," uvedlo už v neděli ráno velení ukrajinského námořnictva.

Také informovalo, že dva malé dělové čluny, které doprovázel remorkér, pluly z Oděsy do Mariupolu přes Kerčský průliv. Cesta byla ohlášená a údajně o ní ruské námořnictvo vědělo.

Rusko ale uvedlo, že lodě nelegálně vpluly do ruských vod.

Ukrajina dopoledne uvedla, že loď pohraniční stráže Don do remorkéru úmyslně narazila. [celá zpráva]

Foto: Handout, Reuters

Obrazovka ukazuje záběr na loď ruské pobřežní stráže Don (vpravo), jak se snaží zabránit cestě ukrajinskéo lodi.

Incident se stal v Kerčském průlivu, který lodě, které chtějí plout z jednoho ukrajinského města do druhého, musí překonat. Rusko uvedlo, že Ukrajina tím, že přes průliv poslala lodě, eskaluje konflikt, Ukrajina tvrdí, že Rusko bylo o cestě lodí informováno.

Foto: Pavel Rebrov, Reuters

Ruská nákladní loď po incidentu blokuje Kerčský průliv mezi Černým a Azovským mořem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám