Hlavní obsah

Ukrajina se zbavuje věznic. Nemá na opravy

Právo, ala

Pouhé tři kilometry od moře se v ukrajinské Oděse prodává věznice. Na své facebookové stránce ji inzeruje Denys Moljuska, ukrajinský ministr spravedlnosti. Mohutná nemovitost se nachází na ploše více než čtyř hektarů a podle šéfa resortu jde o mimořádně lukrativní objekt.

Foto: Enrique Castro-Mendivil , Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Budovu poškodila v květnu loňského roku vzpoura vězňů. Prostě ji vypálili a je nepoužitelná. Plocha objektu je ale obrovská a nachází se ve velmi zajímavé lokalitě blízko centra,“ vychvaluje ministr zjevně zanedbaný státní majetek. Investoři prý neprohloupí. Pokud je od státu odkoupí, mohou tam postavit zábavní centrum, luxusní bytový komplex či hotel.

„Velký výprodej“ ministr ohlásil již začátkem roku. Stát se takto chce zbavit zhruba stovky objektů využívaných dosud vězeňskou správou. Moljuska přiznává, že řada z nich je v dezolátním stavu a opravy by státní rozpočet neunesl. Pokud se je podaří prodat, ministerstvo ušetří a města se zbaví omšelých a odpuzujících komplexů, které se často nacházejí v centrálních obytných lokalitách.

K mání i další objekty

Lvovská věznice, jež je právě také na prodej, sídlí v bývalém klášteře z 18. století a cely pro trestance tam vznikly už za Rakouska-Uherska. „Objekt připomíná scény z hororových hollywoodských filmů, které popisují apokalypsu,“ komentoval ministr.

Neobydlený ostrov na Ukrajině nabízí návštěvníkům únik před civilizací

Cestování

Věznice přitom zabírá plochu zhruba deseti hektarů a čítá čtyři desítky budov o ploše přes 40 tisíc metrů čtverečních. „Je tam voda, kanalizace i elektřina,“ snaží se navnadit potenciální zájemce s tím, že by se snadno mohla změnit na stylový hotel.

Také kyjevská lukjanovská věznice, které místní přezdívají Katka, by se podle ministra měla změnit na hotel či muzeum. V jednom z nejznámějších vazebních zařízení z předminulého století nedobrovolně pobývala řada historických osobností i současných politiků.

Ukrajinský patriarcha vinil z šíření covidu homosexuály. Teď se sám nakazil

Evropa

Seznámili se s ním expremiérka Julija Tymošenková i exgenerální prokurátor Jurij Lucenko. „Možná to stihne i současná elita, než tam vznikne hotel,“ připouští ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám