Hlavní obsah

Ukrajina se separatisty odmítá jednat, na východě uzavřela vzdušný prostor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské úřady až do odvolání uzavřely vzdušný prostor pro civilní letectví nad východem země, kde pokračuje vojenská operace proti proruským separatistům. Kyjev požaduje, aby se vzbouřenci vzdali. Do té doby s nimi nebude jednat.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják u Slavjansku

Článek

Vzdušný prostor v oblasti "protiteroristické operace" je podle informace uzavřen pro lety všech civilních letadel. Úřady toto rozhodnutí zdůvodnily potřebou zajistit "odpovídající úroveň bezpečnosti letů".

Tranzitní letecké dopravy by se opatření nemělo dotknout. Letecká služba totiž podle agentury Ukrajinski novyny uvedla, že přelety vzdušným prostorem v dané oblasti jsou možné ve výškách nad 7900 metrů.

Letecký provoz v zakázané zóně bojových operací má být obnoven až po "úplné stabilizaci situace v oblasti".

Ofenzíva pokračuje

Armáda pokračuje v ofenzívě proti rebelům. Ministr obrany Valerij Heletej v úterý prohlásil, že Kyjev se vzbouřenci nebude jednat, dokud se nevzdají. Podle víkendových zpráv se separatisté po dobytí města Slavjansku, kde měli vojenské ústředí, stáhli do Doněcku. Ten má milión obyvatel a bude pro vojsko představovat tvrdý oříšek. [celá zpráva]

Mezitím armáda obsadila další město Konsťantynivka.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Boje v Doněcké a Luhanské oblasti pokračovaly i v noci na úterý. Exploze a střelba se ozývaly v Doněcku, kde by podle slibu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nemělo být nasazeno letectvo ani dělostřelectvo. Podle vládních zdrojů separatisté ostřelovali různá stanoviště vládních sil a zranili osm pohraničníků. V Luhansku granát zabil dva lidi v taxi.

Reklama

Související články

Porošenko je ochoten obnovit příměří

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek v telefonátu s americkým viceprezidentem Joe Bidenem uvedl, že je ochoten obnovit příměří se separatisty....

Výběr článků

Načítám