Hlavní obsah

Separatisté se po porážce ve Slavjansku přeskupili

– Kyjev

Proruští separatisté se po sobotním dobytí Slavjansku ukrajinskou armádou stáhli a takticky přeskupili v Doněcku, hlavním městě regionu. Podle ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova se někteří vzbouřenci vzdali, anebo se bezúspěšně pokusili uniknout tak, že se vmísili mezi civilisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci vztyčili vlajku nad dobytým SlavjanskemVideo: Reuters

 
Článek

Dobytí Slavjansku, které bylo vojenským ústředím samozvané Doněcké lidové republiky, přivítal ukrajinský prezident Petro Porošenko jako vítězství, které má velký symbolický význam. Označil ho za „počátek obratu v boji proti terorismu“. Současně však varoval před předčasnými oslavami.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci vyčistili Slavjansk od proruských separatistů. Ti se teď přesunuli do Doněcka.

Separatisté totiž stále kontrolují další oblastní centra včetně Doněcku s miliónem obyvatel. Ten může být pro armádu mnohem větším oříškem než Slavjansk, který za cenu ztrát mezi civilisty, dobývala několik týdnů.

Vzbouřenci ohlásili, že se ze Slavjansku takticky stáhli do Doněcku. Podle ministra vnitra Avakova byli ale zčásti pochytáni. Není jasné, kolika bojovníkům se podařilo Slavjansk opustit a kolik jich bylo dopadeno. Avakov uvedl, že část se jich snažila vmísit mezi civilisty a část prchala do Horlivky, ale armáda je na cestě zastavila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci dobývají KramatorskVideo: Reuters

Ukrajinská armáda tento týden dobyla ještě dvě menší města a podle některých zpráv získává kontrolu i nad Kramatorskem. Nová fáze armádní operace v Doněcké a Luhanské oblasti následovala poté, co prezident Porošenko odmítl prodloužit příměří, které prý separatisté porušovali a armáda během něho utrpěla velké ztráty. Vzbouřenci zase vinili vládní síly, že klid zbraní nedodržují.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Krasnyi Lyman

Separatisté mezitím svolali v Doněcku lidovou demonstraci. Rozhovory o ukončení bojů, které se původně plánovaly na sobotu, se zatím nekonají.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související články

Porošenko je ochoten obnovit příměří

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve čtvrtek v telefonátu s americkým viceprezidentem Joe Bidenem uvedl, že je ochoten obnovit příměří se separatisty....

Ukrajinské síly obklíčily Mykolajivku

Ukrajinské jednotky při své ofenzívě proti proruským separatistům na východě Ukrajiny údajně osvobodily městečko Mykolajivka (rusky Nikolajevka) v Doněcké...

Výběr článků

Načítám