Hlavní obsah

Ukrajina se přidružila k EU, krok zpečetila dohoda o obchodu a investicích

Novinky, rei
Brusel
Aktualizováno

Druhou a finální část dohody o přístupu Ukrajiny k Evropské unii podepsal v pátek v Bruselu ukrajinský prezident Petro Porošenko. Za českou stranu ji svým podpisem stvrdil premiér Bohuslav Sobotka. Podle jeho úřadu budou z dohody o investicích a obchodu profitovat i čeští exportéři. Vedle Ukrajiny podepsaly asociační smlouvy také Moldavsko a Gruzie.

Foto: Stringer, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko (uprostřed) s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem (vlevo) a předsedou Evropské rady Hermannem van Rompuyem

Článek

„Můžeme této příležitosti využít k modernizaci země. Jediné, co k tomu potřebujeme, je mír a bezpečnost,” řekl Porošenko televizi CNN. Dodal, že dohoda znamená pro Ukrajinu „zcela novou perspektivu”, a poznamenal, že Kyjev stojí také o dohody s Ruskem, které se jejímu přístupu k EU brání.

Náměstek ruského ministerstva zahraničních věcí Grigorij Karasin bezprostředně po podepsání dohod všechny tři přistupující státy varoval před „závažnými následky”. Ekonomický poradce prezidenta Vladimira Putina už před tím označil Ukrajinu a její vedení za nacistického Frankensteina, který brzy připraví Evropanům nepříjemné překvapení. [celá zpráva]

Dohoda jako předstupeň připojení

Asociační dohoda předpokládá vytvoření zóny volného obchodu.

Její první část – politické kapitoly – podepsal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk už v březnu. Na uzavření zbylých kapitol se čekalo na zvolení nového prezidenta. Jaceňuk po březnovém aktu prohlásil, že jeho země chce „být součástí velké evropské rodiny“.

Asociační dohoda je předstupněm pro vstup Ukrajiny do Evropské unie. Ne vždy ale nutně předpokládá začlenění do evropského bloku.

Podle Úřadu vlády ČR přinese dohoda o obchodu a investicích výhody i českým exportérům.

„ČR je pátým největším vývozcem na Ukrajinu ze všech členských států EU a šestým největším dovozcem z Ukrajiny,“ připomněl v tiskové zprávě a dodal, že na základě dohody by se měly českým vývozcům snížit celní náklady ve výši zhruba 450 miliónů korun, zatímco ztráta pro český rozpočet z ušlého cla z ukrajinského dovozu, vzhledem k jeho nižšímu objemu i nižším sazbám, bude jen zhruba 13 miliónů korun.

Základní srovnání
ČRUkrajinaEU (vůči zemím mimo unii)
Počet obyvatel10,5 mil.45,6 mil.501,8 mil.
HDP (relevantní pro obchod)152,9 mld. eur137,2 mld. eur12 927,5 mld. eur
HDP (v kupní síle)218,5 mld. eur259 mld. eur13 241,2 mld. eur
Bilance běžného účtu (průměr 2010–2012)-3,7 mld. eur-9,9 mld. eur70,4 mld. eur
Obchod v poměru k HDP (průměr 2010–2012)142%109%34%
zdroj: Úřad vlády, WTO

Podpis asociační dohody s Ukrajinou se navzdory protestům Ruska chystal už na konci loňského listopadu. Tehdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ho ale na poslední chvíli odvolal. To rozpoutalo nové protivládní protesty, jež vedly k Janukovyčově útěku ze země a vzniku nové vlády. EU ovšem Janukovyčovi nedala dostačující finanční nabídku.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Reklama

Související články

EU v Ypres připomněla, proč vznikla

Jen ruiny obvodových zdí a trosky věže zbývaly na konci roku 1918 z historické soukenické haly na náměstí belgického města Ypres. Ve čtvrtek se v obnovené...

Výběr článků

Načítám