Hlavní obsah

Ukrajina podle nich neexistuje. Separatisté vyhlásili stát Malorusko s metropolí Doněckem

Doněck
Aktualizováno

Separatisté na východě Ukrajiny v úterý vyhlásili konec ukrajinského státu. Namísto něj podle nich vzniká stát zvaný Malorusko. Jeho hlavním městem má být Doněck, zatímco dosavadní hlavní město Kyjev prý bude už jen kulturním střediskem. O prohlášení informovala ruská agentura TASS. Ne všichni separatisté s tím ale souhlasí.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Vůdce doněckých povstalců Alexander Zacharčenko

Článek

„My, zástupci dřívějších regionů Ukrajiny, vyhlašujeme ustavení nového státu, který je nástupcem Ukrajiny. Dohodli jsme se na tom, že se nový stát bude nazývat Malorusko, protože se samotný název Ukrajiny zdiskreditoval,“ ohlásili doněčtí povstalci.

Podle jejich vůdce Alexandra Zacharčenka má vyhlášení nového federálního státu zajistit „konec občanské války a vyloučení nových obětí“.

Novým hlavním městem má být podle doněckých radikálů Doněck, zatímco Kyjev už má být jen „historickým a kulturním střediskem“.

Vlajkou nového státu má být standarta někdejšího kozáckého vůdce ze 17. století Bohdana Chmelnického.

Luhanští separatisté jsou proti

Krok podle prohlášení dohodli separatisté jednomyslně se zástupci 19 dalších administrativních oblastí Ukrajiny od Charkovské po Kyjevskou. Ukrajina má celkem 24 oblastí.

Iniciativu ovšem nepodpořili separatisté ze samozvané Luhanské lidové republiky. Jejich předáci označili krok za pochybný.

Ruskojazyčné regiony na východě Ukrajiny – Doněcký a Luhanský – vyhlásily odštěpení od Ukrajiny v roce 2014 poté, co padla vláda proruského prezidenta Viktora Janukovyče a Rusko anektovalo Krym. Eskalaci válečného konfliktu, který si vyžádal tisíce mrtvých, zastavila až druhá dohoda z Minsku z počátku roku 2015. Její naplňování ale vázne a z Donbasu jsou každý týden hlášena porušování příměří.
To, že by se Ukrajina měla nazývat Maloruskem, navrhují od nepokojů na Ukrajině Žirinovského nacionalisté v Rusku. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Reklama

Související články

Na východě Ukrajiny se opět tvrdě bojovalo

Mezi ukrajinskou armádou a separatisty na východě Ukrajiny v polovině týdne opět propukly tvrdé boje. Uvedl to ukrajinský mluvčí pro otázky operace proti...

Ukrajina zakázala nosit svatojiřskou stuhu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí podepsal zákon, který zakazuje výrobu, nošení a propagaci takzvané svatojiřské (gardové) stuhy. Nošení...

Výběr článků

Načítám