Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny se opět tvrdě bojovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Luhansk

Mezi ukrajinskou armádou a separatisty na východě Ukrajiny v polovině týdne opět propukly tvrdé boje. Uvedl to ukrajinský mluvčí pro otázky operace proti separatistům ATO Oleksandr Motuzjanyk. Podle něj byla situace podobná jako v době ostrých bojů na přelomu ledna a února. Při střetech zemřeli dva ukrajinští vojáci. Separatisté boje nepopírají, ale tvrdí, že odrazili pokus o ofenzívu Kyjeva.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Separatista seskakuje z obrněného transportéru u obce Novolaspa

Článek

„Intenzita bojů, ke kterým nyní dochází, už překročila podobná čísla z přelomu ledna a února v době bojů o Avdijivku,“ řekl Motuzjanyk podle listu Ukrajinska pravda.

Tehdy přitom šlo o jedny z vůbec nejtvrdších střetů v celém konfliktu.

„Značně vzrostlo množství těžké výzbroje, kterou nepřítel přisunul. Podle čísel Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny skupiny banditů vypálily přes 900 minometných granátů, 130 dělostřeleckých granátů a 25 tankových granátů,“ uvedl Motuzjanyk.

Dodal, že vypálena byla také čtvrtina raket z raketometu typu Grad.

Střet u Želoboku

Plukovník také uvedl, že při bojích 7. června padli dva ukrajinští vojáci a 11 jich bylo zraněno. Jeden mrtvý a osm zraněných je z oblasti Želoboku v Luhanské oblasti.

Podle separatistů se tam pokusili ukrajinští vojáci proniknout na území, které rebelové kontrolují, ale byli odraženi.

„Ozbrojené síly Ukrajiny neuspěly při pokusu postoupit vpřed a přerušily pokus dosáhnout Želoboku. V tuto chvíli kyjevské síly v daném rajónu zůstávají na starých pozicích, které zaujaly ještě v roce 2015,“ uvedl podle separatistického zpravodajského serveru DNR-News představitel ministerstva obrany samozvané Luhanské lidové republiky Andrej Maročko.

O průlom se podle milic separatistů ukrajinské síly pokusily ve středu odpoledne, ale „utrpěly těžké ztráty a ustoupily.” „Obec Želobok zůstala pod kontrolou Národní milice LNR,“ dodala tisková služba milice.

Podle separatistů střety v Luhanské oblasti ukázaly, že Kyjev nemíní plnit Minské dohody.

Během čtvrtka se situace uklidnila, uvádějí obě strany. „Ráno bylo v celé zóně ATO (zóna, kde probíhá operace proti separatistům – pozn. red.) napočítáno jen osm nepřátelských ozbrojených provokací,“ řekl Motuzjanyk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám