Hlavní obsah

Ukrajina odmítla ruská tvrzení o genocidě, vyšetřovatele Moskvy stíhá

– Kyjev

Ukrajinská generální prokuratura zahájila trestní stíhání ruských vyšetřovatelů s podezřením na „napomáhání terorismu” a vměšování do vnitřních ukrajinských záležitostí. Oznámila to v úterý ukrajinská agentura Unian. Rozhodnutí je odvetou za pondělní oznámení ruských úřadů o vyšetřování údajné genocidy ruskojazyčného obyvatelstva na východě Ukrajiny.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Obyvatel Slavjansku u domu poškozeného palbou

Článek

Mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin v pondělí agentuře Interfax řekl, že nezjištěné osoby z nejvyššího politického a vojenského vedení Ukrajiny vydávaly rozkazy k úplnému vyhlazení ruskojazyčných občanů. V důsledku nasazení raketometů, taktických raket a dalších druhů těžkých zbraní zahynulo podle Markina nejméně 2500 lidí a více než 300 000 lidí muselo prchnout ze svých domovů do Ruska. [celá zpráva]

Ukrajinská generální prokuratura tvrzení označila za hrubé vměšování do ukrajinských kompetencí a napomáhání „teroristům” z takzvaných lidových republik v Doněcké a Luhanské oblasti. „Neodůvodněné trestní stíhání je nezákonným vměšováním do činnosti ukrajinských justičních orgánů a ukrajinské armády,” uvádí se v prohlášení generální prokuratury.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spor o pilotku

Krok ruské strany je podle ukrajinských médií spíše politickým gestem. Ruští vyšetřovatelé totiž nemají žádné pravomoci mimo Rusko, stejně jako pravomoci ukrajinských prokurátorů končí na ruských hranicích.

Kyjevská generální prokuratura zároveň ostře protestovala proti pokračujícímu trestnímu stíhání ukrajinské vojenské pilotky Naděždy Savčenkové, kterou ruské úřady obviňují z podílu na smrti dvou ruských novinářů. Vládním silám podle Moskvy poskytla informace o místě pobytu dvou novinářů, kteří pak zemřeli při minometném ostřelování.

Podle Kyjeva byla totiž třiatřicetiletá Savčenková do Ruska unesena, Moskva trvá na tom, že se na ruské území dostala jako uprchlice.

Reklama

Výběr článků

Načítám