Hlavní obsah

Ukrajina má smůlu. Rakousko s jejím vstupem do EU nesouhlasí

Lech am Arlberg

Ukrajina by neměla být členem Evropské unie. Ani teď, ani v budoucnu. Na 14. summitu evropských médií v rakouském Lechu to uvedl rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg, píše ukrajinský server Evropská pravda. Kandidátský status Ukrajině podle něj vůbec nepřísluší.

Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg

Článek

Podle Schallenberga by Ukrajina neměla ani získat status kandidáta v červnu, jak očekává její prezident Volodomyr Zelenskyj. Schallenberg svůj postoj obhajoval tím, že některé balkánské státy, které kandidátský status mají, si už celou řadu věcí odpracovaly a nebylo by fér je přeskočit.

Bartošek: Téma vstupu Ukrajiny do EU musíme zvednout

Domácí

Rakouský deník Heute také citoval Schallenberga, který řekl, že Ukrajina by se neměla stát členským státem obecně, ani v budoucnosti. Podle něj by měla existovat pro Ukrajinu jiná cesta než plné členství v EU.

Jako možnou variantu nastínil například začlenění do Evropského hospodářského prostoru, nebo prostě dál pokračovat ve stávající dohodě o přistoupení.

Schallenberg současně ale podpořil další prohlubování vztahů EU a Ukrajiny. „Exportujeme naše západní životní hodnoty,“ podotkl.

Ukrajina se cítí zklamána

Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo z rakouského postoje zklamání. „Považujeme ho za strategicky krátkozraký a neslučitelný se zájmy sjednocené Evropy,“ reagoval na Schallenbergův výrok mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko.

Von der Leyenová v Kyjevě podpořila snahu Ukrajiny o členství v EU

Evropa

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nedávno podpořila snahu Ukrajiny stát se členským státem. „Jsou jedni z nás a chceme je mezi sebou,“ řekla tehdy.

Přijetí nové země do EU musí schválit všechny členské státy. Rakouské veto by tak bylo pro ukrajinský sen fakticky stopkou.

Anketa

Měla by EU přijmout Ukrajinu jako svého člena?
Ano, co nejdříve.
29 %
Ano, ale až po stabilizaci situace.
21,4 %
Ne.
49,6 %
Celkem hlasovalo 83739 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám