Hlavní obsah

Ukrajina je na pokraji občanské války, varuje exprezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

První prezident Ukrajiny po vyhlášení nezávislosti Leonid Kravčuk varoval, že země je na pokraji občanské války. Řekl to podle BBC ve středu při projevu v ukrajinském parlamentu, který má projednat propuštění zadržovaných demonstrantů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk varuje před občanskou válkou na Ukrajině.

Článek

„Celý svět i Ukrajina připouštějí, že se země nachází na pokraji občanské války. Země je rozdělená,“ řekl v projevu Kravčuk. Narážel na západní analýzy, které uvádějí, že by eskalující demonstrace mohly vést k rozdělení Ukrajiny a ke skutečným bojům.

„Protestní akce přerostly v povstání. Je to jednoduše revoluce. Je to o svržení vlády. Musíme nazývat věci pravými slovy,“ řekl Kravčuk.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk při projevu v parlamentu

Kravčuk, který byl prezidentem v letech 1991 až 1994, v projevu na úvod zasedání uvedl, že každý musí jednat „s největší odpovědností“. Sám se nabídl jako mediátor pro jednání mezi opozicí a vládou.

„Je potřeba stranám, které stojí proti sobě, i lidem říci, že existuje plán cesty z politické krize na Ukrajině,“ řekl exprezident. Varoval poslance podporující současnou vládu, aby nezneužívali většiny v parlamentu. „Pokud bude parlamentní většina srážet opozici na kolena, a ne jí naslouchat, brát ji, nic se nezmění.“ Současně varoval i opozici: „Pokud ale bude opozice klást ultimáta, také to k ničemu nepovede.“ Kravčuk navrhl poslancům, aby zřídili komisi, jejímž cílem by bylo reformovat ústavu.

Všichni bývalí prezidenti Ukrajiny se účastní mimořádné schůze parlamentu, která začala v úterý a má řešit hlubokou krizi v rozdělené zemi.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalí prezidenti Ukrajiny v parlamentu. Zleva Viktor Juščenko, Leonid Kučma a Leonid Kravčuk

Západ země je na straně protivládních demonstrantů, jejichž protesty propukly, když loni prezident Viktor Janukovyč na poslední chvíli odstoupil od podpisu asociačních dohod s EU.

Na západě Ukrajiny demonstranti ovládli řadu budov a sídel správců oblastí. Značnou roli v tom měla nacionalistická strana Svoboda, hlásící se k odkazu Stepana Bandery.

Na východě, které má blíže k Rusku, jsou protesty slabší. Rozdělení Ukrajiny má historické kořeny. [celá zpráva]

Prezident Viktor Janukovyč uvedl, že chce podmínit amnestii pro zadržené demonstranty tím, že protestující opustí vládní budovy, které okupují, a strhnou barikády v ulicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám