Hlavní obsah

Ukrajina dočasné příměří nepřijme, tvrdí Zelenského poradce

Ukrajina nebude souhlasit s dočasným příměřím, protože je to cesta k další eskalaci a válce, prohlásil poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v rozhovoru pro tiskovou agenturu RBC-Ukrajina. Podle něj je nutné vytvořit takové podmínky, které Rusku neumožní pokračovat v útocích na ukrajinském území a překračovat hranice. Podoljak je přesvědčen, že dočasné příměří má Rusko stimulovat k dalším agresivním akcím.

Foto: Profimedia.cz

Mychajlo Podoljak

Článek

Na dotaz, zda by ruská invaze mohla skončit podpisem dohod například „Minsk-3“, „Budapešť-2“ nebo „Istanbul-1“, poradce šéfa prezidentské kanceláře odpověděl, že Ukrajina by do něčeho takového nešla.

Dohody bez skutečných preventivních mechanismů k zabránění války podle něj nebudou fungovat. Tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rizika nedokončenosti vidí a chce perspektivu na desetiletí.

Podoljak potvrdil, že jednání s Ruskem neustále probíhají v on-line formátu. Po událostech v Buči však postoje k jednání ochladly. Zásadní ustanovení vyjednávacího procesu podle něj závisí na situaci na frontě. Termín další osobní schůzky zatím není známý. „Bylo by špatné dávat nějaký časový rámec s ohledem na skutečnost, že intenzita nepřátelských akcí se nesnižuje, ale spíše zvyšuje,“ řekl.

Lavrov odmítl ukrajinský návrh mírové dohody

Evropa

V této souvislosti agentura připomněla, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve čtvrtek obvinil Ukrajinu z „podkopávání“ jednání. Uvedl, že Kyjev údajně poslal vyjednávací skupině nový návrh mírové dohody. Moskva s ním nesouhlasí. Podoljak označil prohlášení ruského diplomata za „provokativní“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám