Hlavní obsah

Ukrajina a Rusko si vyměnily vězně, včetně režiséra Sencova

Aktualizováno

Ukrajina a Rusko si vyměnily vězně, včetně ukrajinských námořníků zajatých loni v listopadu u Kerčského průlivu za nezákonné překročení ruských hranic a ukrajinského režiséra Oleha Sencova, odsouzeného za údajný terorismus na anektovaném Krymu. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na informace ukrajinského generálního prokurátora Ruslana Rjabošapky. Julija Mendelová, mluvčí ukrajinského prezidenta, ale tyto informace nepotvrdila. Není tak úplně jasné, v jaké fázi výměna je.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský režisér Oleh Sencov.

Článek

„Modlíme se. Výměna je u konce: Námořníci, Sencov, Karpjuk, Grib letí domů! Čekáme,” píše se na Facebooku Rjabošapky. O možné výměně Sencova se spekulovalo poté, co ruská média ve čtvrtek informovala, že byl z vězení ve městě Labytnangi za polárním kruhem převezen do Moskvy.

„Proces vzájemného osvobození zadržovaných osob pokračuje. Informace o jeho dokončení neodpovídá pravdě. Není to poprvé, co jsme svědky informačního chaosu vyvolaného odvoláním se na nepotvrzenou informaci a četné 'zdroje'. Vyzýváme k pochopení důsledků dezinformací: je to hra s emocemi veřejnosti. Až bude vzájemné osvobození zadržovaných osob dokončeno, úřad ukrajinského prezidenta to oznámí oficiálními kanály,” napsala mluvčí.

Informace o dokončení výměny vězňů nepotvrdila ani ukrajinská tajná služba SBU, která vyzvala k trpělivosti.

Server Krym.Reali nicméně s odvoláním na rodinu jednoho z vězněných ukrajinských námořníků napsal, že námořníci jsou možná už na Ukrajině, kde přesně, však není jasné. „Dostali jsme takovou informaci a okamžitě jsme vyjeli do Kyjeva,” uvedl zdroj webu.

Obhájce některých Rusů zbavených svobody na Ukrajině Valentin Rybin agentuře TASS  řekl, že jeho klienti připravovaní k výměně jsou stále ve vazební věznici. „Zatím mi není vůbec nic známo o tom, že by dneska měli být vyměněni,” uvedl. Podle něj by se výměna měla uskutečnit až v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám