Hlavní obsah

UEFA zakázala Kúdelovi zápas s Arsenalem, na který stejně ani neodjel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Londýn

Evropská fotbalová organizace UEFA zakázala fotbalistovi pražské Slavie Ondřeji Kúdelovi start ve čtvrtečním zápase s londýnským Arsenalem FC. Novinkám to sdělil tiskový mluvčí UEFA. Kúdela se v předchozím zápase se skotskými Rangers dopustil urážky soupeře, který ho později obvinil z rasismu, což ale český hráč odmítá. Zatím se nejedná o finální verdikt, nýbrž o dočasné rozhodnutí na základě důkazů prima facie, tedy „na první pohled”.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Trenér skotského týmu Rangers FC Steven Gerrard gestikuloval směrem ke hráči Ondřeji Kúdelovi.

Článek

Etická komise UEFA se v úterý rozhodla pozastavit Ondřeji Kúdelovi možnost nastoupit do příštího zápasu evropských pohárů. Odvolává se na článek 15 disciplinárního řádu, konkrétně na bod 4, který hovoří o „urážení hráčů či jiných účastníků zápasu”.

Mluvčí UEFA Novinkám sdělil, že se jedná o rozhodnutí založené na důkazech tzv. „prima facie”, tedy na první pohled. Zápas s londýnským Arsenalem, kterého se zákaz týká, odehraje Slavia už tento čtvrtek. Kúdela přitom ale do hlavního města Anglie kvůli zranění ani neodcestoval.

Pokud fotbalista Kúdela přiletí na zápas s Arsenalem do Londýna, vyslechne ho policie

Evropa

Současný verdikt zároveň nijak nepředjímá rozhodnutí, které vyšetřovatel UEFA vynese v otázce možného rasismu. Toho se týká článek 14 disciplinárního řádu.

Rasismus, nebo nedorozumění?

Kúdela čelí obvinění z rasistického chování kvůli předchozímu zápasu Evropské ligy se skotskými Rangers, kde měl jednomu z hráčů tmavé pleti Glenu Kamarovi údajně říct, že je „zasr.... opice” (fucking monkey). „Řekl mi, abych mlčel a poté řekl: 'Vteřinku, kamaráde'. Poté ke mně přišel, zakryl si ústa, naklonil se mi k uchu a řekl: 'Seš zas.... opice, ty to víš, že seš',” stojí v Kamarově oficiálním prohlášení.

Slavia podala trestní oznámení na autory rasistického vzkazu

Domácí

Kúdela toto nařčení odmítá, i když přiznal, že Kamaru hrubě urazil. Podle českého stopera ovšem mělo jít „pouze” o urážku „zasr ... chlape” (fucking guy). Skotský klub ale této verzi nevěří, protože taková urážka nedává v angličtině smysl.

Slavia podala trestní oznámení za napadení Kúdely

Zahraniční

Celá událost měla mít dohru ještě po zápase, kdy měl Kamara za přítomnosti několika svědků včetně delegáta UEFA Kúdelu fyzicky napadnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám