Hlavní obsah

Slavia podala trestní oznámení na autory rasistického vzkazu

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Slavia podala trestní oznámení na autory fotografie, na které údajní radikální fanoušci rasisticky urážejí hráče tmavé pleti Glena Kamaru ze skotského týmu Rangers FC. Strašně se stydím, je to nechutné, reagoval předseda představenstva Jaroslav Tvrdík. Sociální síť Instagram fotografii už smazala. Pražská policie Novinkám potvrdila, že věc vyhodnocuje.

Foto: Profimedia.cz

Slávistický kotel, ilustrační foto.

Článek

„Kamara je jenom n....” stojí na transparentu údajných slávistických fanoušků. K urážce použili vulgární termín pro lidi tmavé pleti, a to v té nejvíce rasistické podobě. Příspěvek zveřejnili na Instagramu a označili v něm i samotného Kamaru. Sociální síť ale fotku po pár hodinách smazala.

Slavia v sobotu oznámila, že na „údajné fanoušky”, kteří tento rasistický vzkaz vytvořili, podává trestní oznámení.  „SK Slavia Praha podává na neznámé pachatele stojící za přípravou a prezentací zmíněné fotografie trestní oznámení a sama povede svoje šetření ke zjištění odpovědných osob,” stojí v textu.

Foto: hooligans.cz

Rasistický transparent Tvrdík odsoudil. Klub podal na autory trestní oznámení.

„Zaregistrovali jsme to v internetovém prostředí na sociálních sítích a kriminalisté ten obrázek v současnosti vyhodnocují,“ potvrdil Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk, že se strážci zákona incidentem již zabývají.

„Nechutné. Ultras Slavie Praha útočí na hvězdu Rangers Glena Kamaru odporným rasistickým bannerem,” píše skotská odnož bulvárního deníku The Sun. Zprávu poté převzala i další média a fotografie se začala hojně šířit po sociálních sítích.

Slavia podala trestní oznámení za napadení Kúdely

Zahraniční

„Strašně se stydím za obsah fotografie, kterou zveřejnila část radikálních fanoušků. Je to naprosto nechutné, ubohé a rasistické. NO TO RACISM!,” reagoval předseda představenstva klubu Jaroslav Tvrdík.

K rasistickému heslu se vyjádřil i český velvyslanec v Londýně Libor Sečka, který fotku označil anglickým slovem „appalling”, tedy jako „otřesnou”. „Tohle nemá se sportem nic společného. Tvrdě odsuzuji takové chování,” napsal.

Nařčení z rasismu

Celá kauza souvisí se čtvrteční odvetou osmifinále Evropské ligy, ve kterém se Slavia střetla s glasgowským týmem Rangers FC. Domácí celek hrál celý zápas podle fotbalových expertů velmi tvrdě až násilně. V 61. minutě utrpěl slávistický brankář Ondřej Kolář po úderu soupeřovými kolíky kopačky do obličeje zlomeninu v oblasti čelní dutiny.

Řekl mi, abych mlčel a poté řekl: 'Vteřinku, kamaráde'. Poté ke mně přišel, zakryl si ústa, naklonil se mi k uchu a řekl: 'Jseš zas.... opice, víš, že jsi.
Glen Kamara, hráč Rangers FC

Rangers nakonec dohrávali bez dvou vyloučených hráčů a dvougólové manko špatně nesli. Po jednom z řady surových zákroků přiběhl v 87. minutě český stoper Ondřej Kúdela ke Kamarovi.

Se zakrytými ústy pošeptal do ucha finskému hráči tmavé pleti cosi, co ho evidentně rozlítilo. A právě tady se příběhy obou hráčů, respektive klubů, rozchází.

„To bylo do pr.... rasistický!,“ je slyšet Kamaru na záznamu.

Další hráč skotského týmu Bongani Zungu ale hned na to vystartoval směrem k rozhodčímu a křičel:  „Řekl mu fu..... monkey”, („zk..... opice“). Následně se bouřili i další hráči týmu z Glasgow. Ondřej Kúdela však obvinění z rasismu rezolutně odmítá.

„Řekl jsem mu: You are fu..... guy (Jsi zm..). Bylo to prostě řečeno v emocích po těch dvou červených kartách a několika brutálních zákrocích soupeře. Ale naprosto odmítám rasismus,” řekl Kúdela pro klubové médium.

Britský tisk tvrdí, že zná rasistickou urážku od slávisty

Evropa

Kamara v pátek večer vydal na Twitteru oficiální prohlášení, ve kterém obvinění potvrdil. „Řekl mi, abych mlčel a poté řekl: 'Vteřinku, kamaráde'. Poté ke mně přišel, zakryl si ústa, naklonil se mi k uchu a řekl: 'Jseš zas.... opice, víš, že jsi.',” stojí v textu, který zároveň vyzývá organizaci UEFA, aby záležitost vyřešila. Ve svém prohlášení Kúdelovo jméno několikrát zkomolil na Kedel.

Údajné napadení

Potyčka ale nezůstala jen na hřišti. V útrobách stadionu mělo poté dojít k napadení Kúdely pěstmi za přítomnosti delegátů UEFA i trenéra domácích Stevena Gerrarda.

Slávisté ve Skotsku volali policii. Jejich hráč byl zbit v útrobách stadionu

Zahraniční

Slavia v pátek podala prostřednictvím českého velvyslanectví trestní oznámení. UEFA ujistila, že záležitost řeší a čeká na zprávy delegátů a rozhodčích.

„Napadení hráče Ondřeje Kúdely bylo připraveno a promyšleno včetně vědomého zakrytí kamer na místě incidentu. Brutální a surový útok byl veden s plnou intenzitou s cílem zranit a způsobit fyzickou újmu,” uvedla Slavia.

Skotská policie ústy své mluvčí v pozdních pátečních hodinách uvedla, že doposud žádné trestní oznámení neobdržela. „V souvislosti se včerejším zápasem neoznámil ani jeden z klubů protiprávní jednání. Skotská policie kontaktovala zástupce klubů a ujistila je, že pokud bude nějaké obvinění obdrženo, tak ho patřičně prověří,” řekla policie médiím.

Novinkám v sobotu potvrdila, že na pátečním stanovisku se nic nemění a kluby je stále nekontaktovaly. Mluvčí zároveň popřela i zprávy o tom, že by byl pražský klub eskortován ze stadionu na hotel policií. „Ne, takové informace nemáme,” řekla Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám