Hlavní obsah

Učitel dal žákům úkol, aby psali o sebevraždě, a přišel o práci

Právo, nek
Paříž

Francouzské úřady suspendovaly učitele, který svým třináctiletým žákům dal za domácí úkol, aby se vžili do situace, že je jim osmnáct a chtějí spáchat sebevraždu. Měli na toto téma zpracovat písemnou práci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Právě vám bylo osmnáct a rozhodli jste se skoncovat se životem. Vaše odhodlání se zdá být nezvratné. Jako poslední věc jste se rozhodli vysvětlit důvody pro tento čin,“ znělo zadání. Mělo jít o jakýsi autoportrét, v němž by se žáci zmínili o znechucení nad svým dosavadním životem a o událostech, jež je k tomuto pocitu přivedly.

Školáci se o úkolu zmínili doma, načež se skupina rozhořčených rodičů podle listu The Daily Telegraph obrátila na ředitele školy a příslušný školský úřad.

„Jsme zděšeni, že o takovém tématu mají psát děti ve věku 13 až 14 let,“ napsali ve stížnosti.

Neprecizní zdůvodnění

Matka jednoho žáka dodala, že její syn byl v rozpacích, když jí ukazoval zpracovaný úkol, pod nímž učitel jako hodnocení připsal poznámku, že zdůvodnění „není dostatečně precizní“.„Díky bohu za to,“ dodala šokovaná matka.

Učitel z jihofrancouzského Montmoreau-Saint-Cybard, kde se příběh odehrál, ale překvapivě našel i zastánce – zejména poté, co o aféře začala psát média.

Bránili jej paradoxně nejen jeho kolegové, ale i někteří žáci, a dokonce i rodiče. „Je to náš oblíbený učitel, ten nejlepší, kterého jsme kdy v této škole měli. Nechceme, aby jej potrestali,“ řekla žákyně Lola. „A co myslíte, o čem se děti baví na hřišti? O tom, co vidí v televizi, což je mnohem více šokující,“ dodala matka jednoho školáka.

Podle jednoho otce je sebevražda „součástí denního života“ a učitel prý asi jen chtěl, aby si toho děti byly vědomy.

Anketa

Připadá vám školní úkol psát o sebevraždě nevhodný?
ano
62,7 %
ne
37,3 %
Celkem hlasovalo 2887 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám