Hlavní obsah

U Milána se šíří koronavirus, zavřely školy, úřady i restaurace. Jeden člověk zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán
Aktualizováno

Osmasedmdesátiletý muž z Padovy podlehl nákaze koronavirem. Jde o první oběť nemoci v Itálii a v Evropě. Úmrtí v noci na sobotu podle agentury Reuters oznámil italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza. V zemi se v posledních dnech prudce zvýšil počet nakažených. V několika obcích jihovýchodně od Milána byly v pátek zavřené školy a úřady a nemohou se tam konat žádné veřejné akce ani sportovní utkání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Itálii jsou kvůli koronaviru zavřené školy, úřady i restauraceVideo: Reuters

 
Článek

Muž byl hospitalizován deset dní. „Lidé se nemusí bát,” řekl premiér Giuseppe Conte. Podle něj je situace pod kontrolou. Muž, který v nemocnici v Padově zemřel, byl z Benátska z městečka Vo´Euganeo.

Úřady vyzvaly obyvatele tří malých měst asi 60 kilometrů jihovýchodně od Milána, aby nevycházeli z domů. Jde o obce Codogno, Castiglione d'Adda a Casalpusterlengo.

Foto: Profimedia.cz

Cedule před centrálou společnosti Unilever v italském městě Casalpusterlengo informuje o koronaviru.

Zavřené jsou restaurace i bary. Důvodem je prudký nárůst lidí nakažených koronavirem. V pátek přibylo 14 případů v Lombardii a dva v Benátsku. V karanténě je 250 lidí včetně 149 lékařů a sester a jejich rodinných příslušníků.

„Plán jsme připravili v posledních dnech, protože bylo jasné, že by se mohlo stát to, co se nakonec stalo,“ řekl ministr zdravotnictví Robert Speranza, zatímco lékaři prováděli testy stovek lidí, kteří mohli s nakaženými přijít do styku. „Už byly oblasti nákazy jinde v Evropě - v Německu a ve Francii,“ dodal pro agenturu ANSA, proč Itálie plán připravila.

Šance zastavit šíření koronaviru mimo Čínu se zmenšuje, varuje WHO

Svět

Odborník na infekční nemoci z římské nemocnice Spallanzani Giueseppe Ippolito k nárůstu případů dodal: „Případy zaznamenané v Lombardii jsou prvními zaregistrovanými na území Itálie a to nás dovedlo do nové fáze.“ Dosud byly v Itálii jen tři případy Covid-19, nakažen byl pár čínských turistů a Ital evakuovaný z Číny.

Prvním novým případem byl 38letý muž pracující pro Unilever, který se zřejmě nakazil, když byl na večeři s kamarádem, který se právě vrátil z Číny. U toho byl přitom první test na koronavirus 2019-nCoV negativní, i když měl příznaky rýmy. Další dva jsou jeho těhotná žena na mateřské a kamarád, který si s ním šel zaběhat.

Další tři nakažení jsou starší lidé, kteří chodili do baru v obci Codogno. Majitel baru je otec člověka, který běhal s 38letým nakaženým. Je v nemocnici, ale zatím není jasné, zda je také nakažený. V Codognu proto zavřeli nejméně do neděle také jídelny, restaurace a sportoviště i herny.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Dále je nakaženo pět zdravotníků a tři pacienti z nemocnice, kde skončil nakažený 38letý muž. 149 zdravotníků a jejich rodinných příslušníků proto skončilo v karanténě. Obyvatelé Castiglione d'Adda, odkud pocházejí rodiče 38letého muže, Codogny a Casalpusterlenga byli vyzváni, aby raději zůstali doma.

V sousedním Benátsku se nakazili dva starší lidé z města Vo´Euganeo. Nikdo z nich nebyl v Číně. Ve městě zavřely školy a obchody.

Reklama

Výběr článků

Načítám