Hlavní obsah

U kanceláře Merkelové ležela prasečí hlava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stralsund

Prasečí hlava s hanlivým nápisem se v sobotu ráno našla nedaleko kanceláře volebního obvodu kancléřky Angely Merkelové v severoněmeckém Stralsundu. Zabité prase už se přitom našlo i v únoru na místě budoucí mešity v saském Lipsku. Islám považuje prasata za nečistá zvířata a zapovídá jejich konzumaci.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Zvířecí hlavu našla brzy ráno policie během své hlídky. Co přesně na ní bylo napsáno, ale odmítla sdělit. Urážka byla prý namířená proti kancléřce Merkelové.

Policisté už zahájili vyšetřování kvůli urážce předsedkyně vlády, ale i kvůli porušení zákona o odstraňování zvířecích těl.

Merkelová do Spolkového sněmu kandiduje od roku 1990 za volební obvod ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko. V Berlíně tak jako poslankyně od té doby zastupovala například právě Stralsund, Greifswald či ostrov Rujánu.

Na konci letošního února se zabité prase našlo také na místě budoucí mešity v saském Lipsku. Na těle mělo nápis Máma Merkelová, tedy přezdívku, kterou německé kancléřce z vděčnosti dali uprchlíci přicházející loni do střední Evropy. Celkem loni přišlo do Německa více než milion migrantů, většinou muslimů.

Na uprchlickou krizi vynaloží zhruba 2,5 biliónu

Do Německa od loňského léta přišlo zhruba 1,1 miliónu běženců, což vzbudilo odpor proti muslimům v části obyvatelstva.

Obavy z dopadů uprchlické krize zřejmě podle agentury Reuters posílí návrh spolkového ministerstva financí. To podle webu magazínu Der Spiegel odhaduje, že Německo do konce roku 2020 naloží v souvislosti s uprchlickou krizí okolo 93,6 miliard eur (2,5 biliónu korun).

Podle týdeníku bude do konce roku 2020 zapotřebí 25,7 miliardy eur pro podporu v nezaměstnanosti, na dotace nájemného a na další potřeby pro uznané žadatele o azyl. Další 5,7 miliardy eur budou stát jazykové kurzy a 4,6 miliardy eur pomoc migrantům, aby si našli práci.

Součástí odhadů je, že po pěti letech by mělo mít práci zhruba 55 procent azylantů.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám