Hlavní obsah

Tymošenková chce kandidovat na prezidentku Ukrajiny

– Charkov

Vůdkyně ukrajinské opozice a bývalá premiérka Julija Tymošenková, která byla v sobotu propuštěna z vězení, chce kandidovat na prezidentku. Podle agentury ITAR-TASS to uvedla poté, co opustila věznici v Charkově. Tymošenková byla ve vězení od roku 2011.

Foto: Stringer, Reuters

Julija Tymošenková po propuštění z vězení

Článek

Osvobození Tymošenkové umožnilo rozhodnutí kyjevského parlamentu, který změnil trestní kvalifikaci údajného překročení pravomocí, za něž byla v roce 2011 odsouzena k sedmi letům vězení. Před nemocnicí na 53letou Tymošenkovou čekaly davy jejích příznivců. Na dotaz novinářů, co plánuje do budoucnosti, odpověděla: "Budu kandidovat na prezidentku."

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevské demonstrace očima reportéra Video: Jakub Herzán, Novinky

Tymošenková proslula jako jedna z vůdčích osobností takzvané oranžové revoluce. Počátkem roku 2005 se stala premiérkou, ale v září 2005 ji tehdejší prezident Viktor Juščenko kvůli údajnému nedostatku "týmového ducha" odvolal. Do čela vlády usedla podruhé v prosinci 2007, v úřadě skončila v březnu 2010. Začátkem roku 2010 svedla boj o prezidentské křeslo s Viktorem Janukovyčem a těsně prohrála.

Marně chtěla do Berlína

Tymošenkovou poslal soud na sedm let do vězení v říjnu 2011 za údajné překročení pravomocí při podpisu smlouvy o dovozu ruského zemního plynu v roce 2009. Trest Tymošenková nastoupila v prosinci 2011 v charkovské Kačanivské věznici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sídlo prezidenta Janukovyče je volně přístupnéVideo: Reuters

Od května 2012 byla vůdkyně ukrajinské opozice hospitalizována v charkovské železniční nemocnici kvůli onemocnění páteře. Dlouho se bezvýsledně snažila o převoz na odbornou neurologickou kliniku v Berlíně.

K nástupu Tymošenkové dochází ve chvíli, kdy se ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a několik jeho politických přívrženců během soboty pokusilo odletět ze země z letiště v Doněcku na východě země. Hraniční policie jim v tom však podle agentury Interfax zabránila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám