Hlavní obsah

Turecko zadrželo další představitele opoziční prokurdské strany

Ankara

Turecké úřady v sobotu zatkly dalších devět představitelů opoziční prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), které viní z podpory terorismu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj strany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Turecku zadrželi představitele prokurdské strany, měli podporovat terorismusVideo: Reuters

 
Článek

Ze stejného důvodu zadržela turecká policie v pátek dvojici vůdců a devět poslanců HDP. Soud v Istanbulu v sobotu také nařídil ponechat devět ze 13 nedávno zatčených novinářů za mřížemi až do jejich pondělního soudu.

Mezi nově zatčenými opozičními politiky jsou oblastní šéfové HDP v jihovýchodní provincii Adana, upřesnil představitel strany.

Umlčování opozice

Dva další poslanci, na něž byly v pátek také vydány zatykače, se nacházejí v zahraničí mimo dosah tureckých úřadů. Policisté rovněž podnikli razii v ankarské centrále strany. HDP označila akci za pokus o puč ze strany vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vyzvala mezinárodní společenství k reakci.

Představitelé některých evropských zemí, Evropská komise i OSN v pátek vyjádřili znepokojení nad dalším umlčováním opozice v Turecku.

Stíhání poslanců v Turecku umožnil zákon z letošního jara, který prosadila vládnoucí strana a který zbavil imunity čtvrtinu poslanců, většinou opozičních. Západní země tento zákon kritizují, podle nich ohrožuje demokracii. Vláda ho však hájí jako součást svého boje proti terorismu.

Turecký režim uzavírá média

Ze 13 šéfů a novinářů opozičního listu Cumhuriyet, které policie zatkla v pondělí, byli z důvodu věku a zdraví propuštěni čtyři, ostatních devět zůstane ve vězení do pondělního zahájení soudního procesu, rozhodl v sobotu podle zahraničních agentur turecký soud. Úřady novináře obviňují z napojení na kurdské separatisty a na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož turecká vláda viní z červencového pokusu o puč.

Podle nezávislé organizace P24 uzavřel turecký režim od července asi 170 sdělovacích prostředků a vydavatelství, včetně například vysílání kurdského dětského programu. Více než 200 novinářů bylo zadrženo, ve vězení zůstává přes sto žurnalistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám