Hlavní obsah

Tuniský premiér odmítá odpovědnost za teroristu Amriho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Odpovědnost Tuniska za Anise Amriho, který loni v prosinci spáchal v Berlíně teroristický útok, kdy vjel do davu lidí na vánočním trhu, odmítá tuniský premiér Júsuf Šáhid. V rozhovoru pro deník Bild uvedl, že „je mu velice líto toho, co se v Berlíně stalo, ale tuniské úřady se žádné chyby nedopustily“. Vyjádření poskytl deníku před úterní schůzkou s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Foto: Profimedia.cz

Tuniský premiér Júsuf Šáhid

Článek

„Je nám nesmírně líto toho, co se stalo v Berlíně, dotklo se to všech Tunisanů, neboť v roce 2015 jsme sami zažili tři teroristické útoky,“ prohlásil Šáhid. Jakékoli pochybení tuniských úřadů kategoricky odmítl.

„Musím jasně říci, tuniské úřady neudělaly žádnou chybu! Když Anis Amri v roce 2011 opouštěl Tunisko, nebyl žádný terorista a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mohl radikalizovat. Amri se radikalizoval v italském vězení. Pokud jde o papíry, tuniské úřady se chovaly korektně,“ prohlásil premiér.

Na otázku reportéra Bildu, kde se tedy stala chyba, ministerský předseda odpověděl: „Je to komplikovaný případ. Když jsme získali informace, okamžitě jsme navázali spolupráci s německými úřady. Ale jak říkám, neměli jsme žádné důkazy o tom, že by se Amri v Tunisku radikalizoval.

„Z toho, co se stalo, bychom se měli poučit a ještě lépe spolupracovat,“ dodal tuniský premiér.

Šáhid současně odmítá úvahy o tom, že by se v Tunisku zřídil přijímací tábor pro uprchlíky. Podle něj to není v možnostech země: „Tunisko je velmi mladá demokracie a nemá na zřízení fungujících táborů pro uprchlíky kapacity. Musí být nalezeno řešení společně s Libyí. To je jediná cesta.”

Kancléřka Merkelová chce Šáhida podle Bildu získat pro lepší spolupráci při vracení tuniských žadatelů o azyl odmítnutých v Německu, a to zejména potenciálně nebezpečných islamistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám