Hlavní obsah

Trump s uťatou hlavou sochy Svobody na titulní straně Spieglu provokuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německému týdeníku Der Spiegel se podařilo titulní stranou svého sobotního vydání píchnout do vosího hnízda. Je na ní totiž znázorněn nový americký prezident Donald Trump, který v jedné ruce třímá uťatou hlavu sochy Svobody a ve druhé drží zakrvavený nůž. Obrázek doplňuje nápis „America first” (America především). Karikatura vzbudila bouřlivé reakce, hlavně na sociálních sítích.

Foto: Reuters

Titulní strana časopisu Der Spiegel (výřez)

Článek

„Setnul hlavu demokracii, připravil o hlavu posvátný symbol,” vysvětlil význam karikatury její autor Edel Rodriguez, kubánský imigrant, který do USA přišel v 80. letech.

Trump od nástupu do úřadu vydal řadu nařízení, z nichž některé vzbudily širokou kritiku, zejména uzavření hranic pro uprchlíky a dočasný zákaz cest osob z několika muslimských zemí do USA.

Titulní strana týdeníku Der Spiegel se setkala s bouřlivými reakcemi na sociálních sítích. Například německý europoslanec Alexander Lambsdorff karikaturu označil za „nechutnou”.

Trump vyvolal napětí v německo-amerických vztazích v polovině ledna, když kancléřku Angelu Merkelovou kritizoval za vstřícnou politiku vůči migrantům. Její rozhodnutí přijmout v roce 2015 statisíce uprchlíků označil za „katastrofální chybu”, která do Evropy přinesla terorismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám