Hlavní obsah

Tribunál pro Kosovo nechal poprvé zatýkat, cílem byl velitel osvobozenecké armády

Haag

Zvláštní tribunál v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu uvedl, že na žádost prokuratury byl ve čtvrtek zatčen bývalý velitel Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Salih Mustafa. Jedná se o první případ zatčení obviněného na základě zatykače tohoto tribunálu.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Sídlo speciálního tribunálu pro Kosovo v Haagu

Článek

Mustafa patřil k zakladatelům a vrchním velitelům UÇK během války v Kosovu v letech 1998 až 1999. Později sloužil v kosovských bezpečnostních silách jako šéf oddělení pro informace.

Soud v krátkém prohlášení bez bližších podrobností sdělil, že potvrdil obžalobu a je možné zahájit proces. „Pan Mustafa je převážen do vazebního zařízení (...) v Haagu a bez zbytečného odkladu stane před vyšetřovacím soudcem,” uvedl tribunál. Podle kosovských médií zatkli Mustafu v Kosovu.

Kosovský prezident byl obviněn ze zločinů proti lidskosti

Evropa

Tribunál pro Kosovo byl po mnoha odkladech a silném tlaku mezinárodního společenství na kosovské představitele schválen v roce 2015. Má soudit bývalé velitele povstalecké UÇK, která vedla ozbrojený boj za odtržení srbské autonomní oblasti Kosovo. Tribunál je součástí kosovského soudnictví, ale z bezpečnostních důvodů sídlí v nizozemském Haagu a jeho členové jsou zahraniční soudci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám