Hlavní obsah

Tři německé země nabízí očkování vakcínou od AstraZeneky každému zájemci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sasko nabízí u praktických lékařů vakcínu společnosti AstraZeneca proti nemoci covid-19 každému, kdo projeví zájem. Stejný krok dnes učinily i Bavorsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Proti postupu Saska se přitom dříve ohradilo spolkové ministerstvo zdravotnictví a výhrady vyslovily i další spolkové země. Německo kvůli několika desítkám případů mozkové žilní trombózy u mladších očkovaných preparátem AstraZeneky nedoporučuje tuto látku pro mladší 60 let.

„Abychom naočkovali více lidí, je u praktických lékařů s okamžitou účinností u látky od AstraZeneky zrušeno jakékoli upřednostňování," oznámilo saské ministerstvo sociálních věcí, které má na starosti i zdravotnictví a boj s pandemií.

Dánsko si chce AstraZeneku nechat pro zájemce, odkoupit ji zatím nelze

Koronavirus

Spolkové ministerstvo zdravotnictví má ale výhrady. „Existuje doporučení Stálé očkovací komise (Stiko), na jehož základě vznikl očkovací pořádek," uvedlo dnes spolkové ministerstvo. „Tento pořádek sice připouští manévrovací prostor, je ale závazný," dodalo.

Upřednostňování v případě AstraZeneky se okamžitě ruší, vakcínu mohou u praktiků dostat lidé mladší 60 let.
bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek

Saskou cestu kritizovaly také některé jiné německé spolkové země, podle kterých oznámení Drážďan praktickou změnu neznamená, protože i saští lékaři musí dodržovat očkovací pořádek. Ale Bavorsko s Meklenburskem-Předním Pomořanskem se rozhodly Sasko následovat.

„Upřednostňování v případě AstraZeneky se okamžitě ruší, vakcínu mohou u praktiků dostat lidé mladší 60 let," řekl bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek. „Lékaři znají dobře své pacienty a vědí, komu mladšímu 60 let mohou ve svém okrese po zohlednění doporučení Stálé očkovací komise tuto vakcínu nabídnout," dodal.

Ministr zdravotnictví Meklenburska-Předního Pomořanska Harry Glawe rozhodnutí uvolnit AstraZeneku pro každého zdůvodnil tím, že žádná očkovací látka nesmí zůstat nevyužitá. „Tato nabídka je pro ty, kteří proti této látce nemají žádné výhrady," dodal.

Ve Švédsku končí stovky dávek vakcíny AstraZeneca v odpadkovém koši

Koronavirus

Německo se kvůli všeobecnému nedostatku vakcín rozhodlo očkovat podle priorit. Jako první přišli na řadu senioři a zdravotníci, postupně ale dostávají nabídky i policisté, učitelé či lidé s chronickými chorobami.

V případě AstraZeneky je ale situace složitější. Tato látka byla kvůli nejasné účinnosti u seniorů nejdříve jen pro mladší 65 let, později německé úřady věkové omezení zrušily. Stiko ale na konci března nedoporučila kvůli případům trombózy aplikovat AstraZeneku mladším 60 let.

Nechceš Astru, jdeš na konec fronty, rozhodlo Irsko

Koronavirus

Německá vláda se rozhodla respektovat toto doporučení, které ale přístup k AstraZenece otevírá i mladším, pokud imunizaci projednají s lékařem a pokud si látku nechají aplikovat na vlastní nebezpečí.

První dávku AstraZeneky mezitím dostali 65letý prezident Frank-Walter Steinmeier, 66letá kancléřka Angela Merkelová nebo vicekancléř Olaf Scholz, kterému je 62 let.

Německo doposud zaznamenalo 59 případů mozkové žilní trombózy u lidí, kteří se předtím nechali očkovat AstraZenekou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám