Hlavní obsah

Trest o půl století později. Někdejší televizní hvězda jde v Británii do vězení za zneužívání dětí

– Londýn

Pět let a devět měsíců vězení uložil v pátek londýnský soud australskému baviči, malíři a zpěvákovi Rolfu Harrisovi, který byl v pondělí shledán vinným ze sexuálního zneužívání nezletilých dívek. Nyní 84letý muž patřil dlouhá léta k výrazným osobnostem Británie a jeho zatčení a odsouzení bylo pro mnohé obyvatele šokem.

Foto: ČTK/AP

Rolf Harris

Článek

Soudce při čtení rozsudku poukázal na to, že odsouzený neprojevil žádnou lítost. Upozornil také na to, že Harris se k některým svým obětem choval zvlášť odpudivě. "Z důkazů je jasné, že to, co jste udělal, mělo velmi nepříznivý dopad na každou oběť," řekl soudce Nigel Sweeney.

Britský soud v pondělí shledal Harrise vinným ze sexuálního zneužívání dětí ve všech 12 bodech obžaloby.

Nejmladší bylo sedm let

Harrise, který vinu odmítal, policie zatkla loni v březnu. Obviněn byl podle agentury Reuters ze sexuálních zločinů vůči čtyřem nezletilým dívkám, z nichž nejmladší bylo sedm let. Svých činů se dopouštěl v průběhu let 1968 až 1986.

Harris byl oblíbenou osobností diváků v Británii a Austrálii po více než 50 let. Vystupoval v televizních zábavných pořadech a skládal a zpíval písně, ze kterých vzešlo i několik hitů. Od britských a australských úřadů obdržel řadu vysokých vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury obou zemí.

Policie muže dopadla v rámci vyšetřování dalších veřejně známých osob podezřelých z pedofilie, především bývalého moderátora BBC Jimmyho Savilea. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám