Hlavní obsah

Torubarov, kterého chtěl před vydáním do Ruska zachránit Kalousek, je volný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v povolžském Volgogradu úterý propustil z vazební věznice podnikatele Alexeje Torubarova, kterého v květnu Česká republika vydala k trestnímu stíhání do Ruska. Důvodem propuštění bylo překročení doby, po kterou lze podle ruských zákonů stíhaného bez soudu držet ve vazbě.

Foto: helpaman.org

Alexej Torubarov

Článek

Tisková mluvčí Ministerstva zahraničí ČR Johana Grohová Právu potvrdila, že Torubarov byl podle údajů naší moskevské ambasády propuštěn. Tím podle ní padá žádost ruským úřadům o umožnění návštěvy ve vazbě. „Pracovníci zastupitelského úřadu se chystají pana Torubarova kontaktovat, aby od něj získali svědectví o podmínkách vazby,“ dodala Grohová.

Podnikatel byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, Torubarov naopak tvrdí, že ho vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V ČR žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě a byl do Ruska vydán.

Kauza rozhádala české politiky

Torubarovova kauza rozhádala české politiky, ministr financí Miroslav Kalousek chtěl dokonce zastavit jeho odlet z Prahy do Ruska a nařídil personálu pražského letiště postavit před ruský letoun cisternu. Rodina podnikatele kvůli vydání podala trestní oznámení na ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Ministr se hájí tím, že vydání povolil v souladu s trestním řádem a poté, co extradici schválily krajský, vrchní i Ústavní soud.

Novou nadějí pro stíhaného ruského podnikatele může být zákon o amnestii pro osoby poprvé odsouzené za ekonomické trestné činy, který v úterý schválila Státní duma.

Amnestie se vztahuje i na podmíněně odsouzené, podezřelé či obviněné, pokud uhradili způsobenou škodu. Podmínkou také je, aby se delikventi nedopustili násilí, ani jím nevyhrožovali. Odhaduje se, že po vyhlášení amnestie vyjde z věznic 3000 až 10.000 vězňů. K naplnění zákona budou mít úřady lhůtu šesti měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám