Hlavní obsah

Topolánek: EU je připravena Moldavsku pomoci

Novinky, Jiří Ovčáček (Kišiněv)
Kišiněv
Aktualizováno

Český premiér Mirek Topolánek se při své středeční návštěvě Moldavska setkal s prezidentem Vladimirem Voroninem i představiteli opozice. Ti mu předali své důkazy o manipulaci s volebními hlasy. Požádali o utvoření mezinárodní komise, která by ověřila výsledky voleb. Její vznik Topolánek podpořil. Část opozice požaduje uspořádání nových voleb.

Foto: MMS Jiří Ovčáček, Novinky

Český premiér Mirek Topolánek diskutuje s představitelkami moldavské opozice.

Článek

Šéf Rady EU a český premiér Topolánek po jednání s moldavským prezidentem Vladimirem Voroninem prohlásil, že doporučí ustavení vyšetřovací komise za účasti opozice a mezinárodního společenství, která by prošetřila okolnosti voleb. "Jako EU jsme připraveni se aktivně podílet na hledání prostoru pro dialog i určitého východiska," řekl Topolánek.

S Voronimem se bavil i o napjatých moldavsko-rumunských vztazích. "Doufám, že se nám společně podaří dosáhnout normalizace vztahů,“ řekl k tomu Topolánek.

Ve volbách hlasovaly mrtvé duše, tvrdí opozice

Vytvoření komise požadoval po setkání s Topolánkem šéf opoziční Liberální strany Moldavska Mihai Ghimpu. Opoziční předák uvedll, že opozice požaduje vytvoření mezinárodní komise, která by výsledky voleb zkontrolovala. Tvrdí, že při kontrole 25 procent hlasujících podle volebních seznamů bylo nalezeno 20 000 podezřelých záznamů, což by jeho straně zajistilo v parlamentu dva mandáty navíc. Opozice je přesvědčena, že komunisté v hlasování použili mrtvé duše.

Tyto důkazy předal českému premiérovi. Topolánek po jednání s moldavskými opozičními představiteli potvrdil, že od nich dostal "určité důkazy o potenciální manipulaci s volebními lístky". Oznámil, že je příští týden předá příští týden na summitu ministrů zahraniční EU.

Topolánek také jednal s lídrem liberálních demokratů Vladem Filatem a šéfem strany Naše Moldavsko Serafimem Urecheanem. Filat po setkání s Topolánkem vyslovil požadavek opakování voleb v Moldavsku. Prezidentem nařízené přepočítávání hlasů potvrdilo původní výsledky, podle nichž vyhráli komunisté.

Velmi radikálně hovořila místopředsedkyně Liberální strany Corina Fusu. Prohlásila, že Moldavsko není demokratickou zemí, ale totalitním státem. Vládu obvinila z toho, že se dopustila mučení zatčených demonstrantů. Uvedla, že EU se snaží přivést znesvářené strany k dialogu, dodala ovšem, že opozice k němu není za stávajících podmínek ochotna.

Po vítězství komunistů zachvátily zemi nepokoje

Topolánek zahájil návštěvu Moldavska v úterý převzetím dopisu do dvou představitelek nevládních organizací na zahradě velvyslanectví ČR v hlavním městě Moldavska Kišiněvě. Představitelky nevládních organizací Topolánka informovaly o situaci po násilných nepokojích, které proběhly po vítězství komunistů v zemi a následném zatýkání.

Topolánek zahájil návštěvu Moldavska v úterý převzetím dopisu do dvou představitelek nevládních organizací na zahradě velvyslanectví ČR v hlavním městě Moldavska Kišiněvě. Představitelky nevládních organizací Topolánka informovaly o situaci po násilných nepokojích, které proběhly po vítězství komunistů v zemi a následném zatýkání.

Komunisté získali ve volbách z 5. dubna 60 křesel ve 101členném parlamentu. Od dva dny později propukly v Moldavsku nepokoje, demonstranti vyrabovali kanceláře parlamentu i prezidentského úřadu. Opozice tvrdila, že do výsledků byly započteny hlasy 400 000 lidí, kteří jsou buď mrtví nebo žijí v zahraničí. Prezident pak nařídil přepočítání hlasů. V pátek oznámil mluvčí moldavské Ústřední volební komise, že nebyly odhaleny žádné podvody a původní výsledky platí.

Reklama

Výběr článků

Načítám