Hlavní obsah

Tisíce slovenských mužů v panice oznamují, že nechtějí do války

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slováci se ukázali jako národ pacifistů, až 12 tisíc mužů už letos oznámilo úřadům, že v případě války nechtějí bojovat. Stačilo k tomu prohlášení slovenského premiéra Roberta Fica, který v souvislosti s konfliktem na Ukrajině varoval před vypuknutím války velkých rozměrů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na sociálních sítích se okamžitě začala šířit výzva, aby slovenští muži odepřeli tzv. mimořádnou vojenskou službu, což je údajně možné učinit jen do konce ledna.

„Nepromeškejte 30. leden 2015, jinak hrozí, že budete muset jít do války zabíjet lidi,“ objevily se dramatické výzvy na internetu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nešel bych do války ani za nic. Ať jdou ti, kdo ji chtějí,“ uvedl jeden z diskutujících. „Nic nám nepomůže, i tak nás mladé povolají a půjdeme na jistou smrt,“ dodal skeptičtěji naladěný přispěvatel.

Vojna sice není, branná povinnost však ano

Jednalo se o čirou dezinformaci, protože Slovensko o žádné mimořádné vojenské službě v souvislosti s konfliktem na Ukrajině neuvažovalo a již léta disponuje profesionální armádou.

Slovenská média se však v této souvislosti zmínila o tom, že ani po zrušení základní vojenské služby branná povinnost zcela nezanikla a v případě válečného konfliktu by stát mohl povolat bojeschopné muže do zbraně.

Slováci tak hromadně začali posílat oznámení úřadům, že mimořádná služba je v rozporu s jejich svědomím nebo náboženským vyznáním, odmítají držet zbraň a zabíjet lidi. Podle deníku Pravda zaznamenali například v Bratislavě a v Nitře 1600 takovýchto žádostí, v Trenčíně 1800, v Trnavě 1000, v Žilině 1260, v Košicích 1540 a další v ostatních slovenských městech.

„Vlivem událostí na Ukrajině se začala šířit panika. Ozval se nám dokonce i 72letý pán, na něhož už branná povinnost neplatí,“ uvedl Ján Sloboda z okresního úřadu v Banské Bystrici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám