Hlavní obsah

Tisíce Poláků vyšly do ulic

– Varšava • Aktualizováno

V Polsku lidé v neděli protestovali proti kontroverznímu zákonu, jenž má podle jeho kritiků umlčet nezávislou televizi TVN, nepohodlnou nynější vládě. Už kolem třetí hodiny odpoledne se sešly tisíce lidí na náměstí Rynek Glówny v Krakově. Lidé ale demonstrovali ve 120 městech po celém Polsku. Hlavní protest se odehrával ve Varšavě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce Poláků vyšly do ulicVideo: Reuters

 
Článek

Demonstrující žádali prezidenta, aby normu vetoval. Ten už dříve naznačil, že by se tak mohlo stát. Výzvu k vetu už podepsalo 1,9 milionu lidí.

"Nejde jen o TVN, jde o budoucnost svobody slova v Polsku. Což znamená, že jde o budoucnost naší demokracie," prohlásil na krakovské manifestaci senátor za opoziční stranu Občanská platforma (PO) Bogdan Klich. Kromě něj na krakovském náměstí promluvili i další politici, včetně předsedy rolnické Polské lidové strany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysze, uvedl server Rzeczpospolita.

Foto: Slawomir Kaminski, Reuters

Protest proti zákonu ve Varšavě

Mezi protestujícími jsou i starší Poláci, kteří se před desítkami let postavili komunistickému režimu v zemi, píše agentura AP, podle níž se tito lidé obávají, že se vytrácí demokracie, jíž pomáhali nastolit. Mnozí Poláci se domnívají, že populistická vláda zemi odvrací od Západu a přejímá autoritářský model, jenž se blíží tomu ruskému nebo tureckému, a snaží se uplatňovat politickou kontrolu nad soudy a umlčovat kritická média.

Foto: Jakub Porzycki, Reuters

Protest proti mediálnímu zákonu v Krakově

Největší protest se odehrává pod heslem "Svobodná média, svobodní lidé, svobodné Polsko" uskuteční před prezidentským palácem v polské metropoli. Na prezidentovi Andrzeji Dudovi totiž nyní závisí další osud novely zákona, kterou v pátek schválila dolní komora parlamentu - Sejm.

Ten v pátek přehlasoval veto Senátu. Schválení bylo nečekané, původně se o normě vůbec jednat nemělo. Během pátku si ale veto zařadil na program výbor, bleskově ho odmítl a totéž doporučil poslancům. Ti veto i přes odpor opozice hned přehlasovali.

Polsko pohrozilo zastavením plateb do unijního rozpočtu

Evropa

Zákon omezuje zahraniční vlastnictví televizních či rozhlasových stanic. Novela stanoví, že majitelem televizní či rozhlasové stanice vysílající na základě polské licence smějí být jen společnosti, ve kterých podíl zahraničních firem z oblasti mimo Evropský hospodářský prostor nepřekračuje 49 procent. Podle kritiků je zákon namířen hlavně proti nezávislé televizi TVN. Vláda tvrdí, že zákon má ochránit mediální trh před potenciálními hráči z Ruska a Číny.

Televizi vlastní americká firma

Formálně je vlastníkem TVN společnost registrovaná v Nizozemsku. Jejím jediným akcionářem je ale americká Discovery Inc. TVN podle médií představuje dosud největší americkou investici v Polsku. Přičemž novela má podle Gazety Wyborcze přinutit americkou společnost Discovery, aby TVN prodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám