Hlavní obsah

Tisíce Poláků se loučily se zavražděným primátorem Gdaňsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gdaňsk

Rodina, přátelé, nejvyšší ústavní činitelé a desetitisíce Poláků se v sobotu rozloučili se zavražděným primátorem Gdaňsku Pawlem Adamowiczem. Obřadu v bazilice Nanebevzetí Panny Marie se účastnilo kolem 3500 lidí. Okolí kostela a přilehlé ulice v centru města zaplnilo podle odhadu policie kolem 45 tisíc lidí, kteří se přišli rozloučit s oblíbeným politikem, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Se zavražděným primátorem Gdaňsku se rozloučily tisíce PolákůVideo: Reuters

 
Článek

Mezi smutečními hosty byl prezident Andrzej Duda, bývalý prezident Lech Walesa, premiér Mateusz Morawiecki, předseda Evropské rady Donald Tusk, členové vlády, stovky starostů a primátorů z celé země, z Německa přicestoval německý exprezident Joachim Gauck. V prvé řadě v bazilice usedla vdova po zavražděném Magdalena Adamowiczová a jeho dvě dcery ve věku 15 a osm let.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Zleva dcera zavražděného Antonina, vdova Madalena and bratr Piotr Adamowicz v bazilice Nanebevzetí Panny Marie.

Vzhledem k omezené kapacitě úřady zajistily přímý přenos z obřadu na osm obřích obrazovek. Stejnou možnost sledovat pohřeb měly i tisíce obyvatel Varšavy, Poznaně, Vratislavi či dalších měst.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Poslední rozloučení sledovaly tisíce lidí nejen v Gdaňsku ale i v dalších polských městech, na snímku je Krakov.

V bazilice šlo o teprve čtvrtý pohřeb od roku 1945. Pozůstalým poslal kondolence a růžence papež František.

Vdova vyzvala, aby lidé nepřinášeli na obřad květy a svíčky, ale raději přispěli na charitu. Na závěr obřadu poděkovala za soustrast. „Věřím, že Pawel bude s námi navždy. Věřím, že skončí vlna nenávisti,“ uvedla v emotivním vystoupení. Vybídla krajany i ke zpytování svědomí za postoje v dobách, kdy její muž byl terčem útoků a pomluv.

Přestat být lhostejný vůči otravování života země jedem nenávisti, pohrdání a lží v ulicích, politice, médiích a i v církvi apeloval i někdejší disident, duchovní Ludwik Wiśniewski. „Člověk budující svou kariéru na lži nemůže zastávat vysoké funkce v zemi a od této chvíle na to budeme dbát,“ zdůraznil a kostelem zazněl potlesk.

Foto: Wojtek Strozyk, ČTK/AP

Pohřeb zavražděného primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze

Adamowicz byl primátorem Gdaňsku od roku 1998. Patřil k politikům vstřícným vůči sexuálním menšinám i migrantům. Kvůli tomu býval častým terčem tvrdých útoků ze strany představitelů národně konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS), které v Polsku vládne od roku 2015, i médií blízkých této politické formaci.

Politika pobodal minulou neděli na charitativní akci útočník, který je momentálně ve vazbě a psychiatři zkoumají jeho zdravotní stav. Politik ještě v neděli podstoupil pětihodinovou operaci srdce, ale v pondělí svým zraněním podlehl. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám