Hlavní obsah

Tisíce Moskvanů zpívaly proti dálnici a vládě

Moskva

Na dva tisíce lidí se v neděli zúčastnilo v centru Moskvy rockového koncertu pořádaného za záchranu lesa, kterému hrozí částečné vykácení kvůli stavbě dálnice Moskva-Petrohrad. Koncert, který radnice nepovolila, se stal zároveň opoziční demonstrací proti vládní garnituře. Zvlášť se kritika účastníků zaměřila na premiéra Vladimira Putina.

Článek

Puškinovo náměstí v centru města obklíčily desítky policejních vozů a zásahové policejní jednotky (OMON). Všichni byli vybaveni přilbami, někteří i neprůstřelnými vestami.

Moskevská radnice povolila na tomto místě jen shromáždění obránců lesa v Chimkách u Moskvy, ale nepovolila koncert, který označila za nelegální a nemorální. Snažila se odradit lidi od účasti tím, že nepovolila instalovat na podiu zvukové zařízení.

Organizátory podpořili mnozí umělci hudební scény, hlavně rockový veterán z Petrohradu a lídr kultovní skupiny DDT Jurij Ševčuk, ale nemohli na podiu uspořádat koncert, jak plánovali. Jurij Ševčuk zazpíval s kytarou několik nejznámějších písní, jejichž refrény dav ihned opakoval a mával vlajkami a transparenty s ekologickými a politickými slogany.

"Les v Chimkách je symbolem občanského boje proti svévoli státu," řekl populární zpěvák. "Je to náš les, Rusko bez Putina," skandoval dav.

"Přišli jsme sem, abychom si zazpívali, aby nám nekáceli náš les, který je plícemi Moskvy. Ale také proto, abychom řekli Kremlu a Putinovi, že už toho máme dost, máme dost jejich systému, jejich lží, které slouží k tomu, aby si funkcionáři naplnili svoje kapsy," řekl účastník koncertu Viktor Kalinovskij.

"Chceme zvuk," křičel dav na protest proti zákazu ozvučení podia, který nařídily úřady. "Mají z nás strach a dělají vše pro to, aby nás nebylo slyšet," řekla Jevgenije Čirikovová, mluvčí hnutí na ochranu lesa v Chimkách, které už více než dva roky marně bojuje s úřady za přehodnocení projektu, jenž je podle nich nelegální a slouží jen soukromým zájmům.

"Proti nám jde celá armáda funkcionářů, ale my nejsme sami, děkujeme, že jste přišli v tak hojném počtu," řekla Čirikovová. Účast dvou tisíc demonstrantů označuje agentura AFP za nebývalou. Obvykle se na opozičních demonstracích sejde hrstka nejodvážnějších, které pak policie rychle rozežene.

I když hudbu bez ozvučení mohli slyšet jen účastníci v prvních řadách, lidé setrvali na Puškinově náměstí obestavěném zátarasy a obklíčeném policisty skoro tři hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám