Hlavní obsah

Tisíce krymských Tatarů čekají na svého vůdce. Rusové ho nechtějí na poloostrov pustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na hranici Krymu s Ukrajinou se shromáždily tisíce Tatarů, aby uvítaly svého vůdce Mustafu Džemileva. Duchovního předáka, který nesouhlasil s ruskou anexí poloostrova, nechce ale Moskva na Krym pustit. Demonstranti dokonce protrhli kordon ruských speciálních sil, aby Džemilevovi uvolnili cestu.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Krymští Tataři se svou vlajkou protestují proti ruské anexi.

Článek

Podle listu Ukrajinska pravda se incident stal v obci Armjansk, která leží na silnici spojující Krym s ukrajinským vnitrozemím. Po březnovém ruském záboru Krymu střeží jeho severní hranici příslušníci ruských speciálních jednotek OMON.

Džemilev je v důsledku své kritiky Kremlu nežádoucí osobou. V pátek se politik bezúspěšně pokoušel odletět z Moskvy do krymského Simferopolu. Celní správa na moskevském letišti ho informovala, že na území Ruska nesmí vstoupit a odeslala ho zpět do Kyjeva.

V sobotu Džemilev zvolil cestu automobilem a z ukrajinského Chersonu se vydal na jih s úmyslem překročit krymskou hranici v Armjansku. Uvítat svého vůdce podle ukrajinských médií přišly do Armjanska tisíce Tatarů. Nejbojovnější část z nich prorazila kordon jednotek OMON a vytvořila živý koridor, kterým mohl Džemilev projít. Lidé vítající svého vůdce se modlili, zpívali a tančili.

Čeká se na reakci Kremlu

Jaká bude reakce ruských úřadů, není podle agentury Unian zatím známo. Džemilev, který je poslancem ukrajinského parlamentu, okupaci Krymu hlasitě odsoudil. Navzdory úsilí Kremlu pacifikovat asi čtvrtmiliónovou tatarskou menšinu se zatím klid do řad krymských Tatarů vnést nepodařilo.

Tatarská menšina vyznávající islám se obává ruské diskriminace s odkazem na zkušenosti z druhé světové války, kdy bolševický vůdce Josif Stalin Tatary z Krymu vysídlil pro jejich údajnou kolaboraci s nacisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám