Hlavní obsah

Teroristu z petrohradského metra letos zverbovali islamisté z Kyrgystánu

Petrohrad

Atentátník Akbaržon Akramdžanovič Džalilov, který stál za bombovým útokem v petrohradské podzemce, se letos v únoru zradikalizoval v Kyrgyzstánu. Podle informací agentura Interfax ho tam zverbovali islámští radikálové.

Foto: Handout, Reuters

Akbaržon Džalilov na záběru bezpečnostní kamery

Článek

List Gazeta.ru. píše o Kyrgyzovi Akbaržonovi Džalilovovi, který je považován za hlavního podezřelého, jako o sebevražedném atentátníkovi.

Také kyrgyzský Státní výbor národní bezpečnostní služby (GKNB) potvrdil kyrgyzskému serveru 24.kg, že právě Džalilov byl sebevražedným atentátníkem. Tuto zprávu později potvrdil Interfaxu i ruský vyšetřovací úřad, který je obdobou americké FBI.

Podle vyšetřovatelů nemohl jednat atentátník sám, měl komplice. Zatímco Džalilov jel v soupravě, další z teroristů nastražil nálož do stanice metra Pločščaď vosstanija. Tu se ale nepodařilo odpálit na dálku. Metro se pak po prvním výbuchu uzavřelo. [celá zpráva]

Atentát si vyžádal 14 obětí, čtyři z nich jsou cizinci, obyvatelé Běloruska, Tádžikistánu, Uzbekistánu a nově i Lotyšska, a více než čtyři desítky zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám