Hlavní obsah

Terorista v Londýně použil Satanovu matku, policie má druhého podezřelého

Londýn
Aktualizováno

K útoku v soupravě metra v Londýně byla použita snadno vyrobitelná a brizantní trhavina triaceton triperoxid (TATP), kterou hojně používají islamističtí teroristé. Dřívější mediální spekulace potvrdily deníku The Independent zdroje blízké vyšetřování. V souvislosti s útokem byl v neděli zadržen druhý podezřelý.

Foto: Sylvain Pennec, Reuters

Nálož v londýnském metru po explozi

Článek

Třaskavému a brizantnímu TATP se přezdívá Satanova matka, jelikož má velkou explozivní sílu a tříštivost. Je to vysoce nestabilní látka, ovšem účinná. Bombu lze vyrobit za pár hodin a k její výrobě stačí běžně dostupné chemikálie, takže ji islamističtí teroristé v Evropě použili opakovaně, naposledy ve Španělsku, dříve v Manchesteru, PařížiBruselu. Útočili s ní také před 12 lety v londýnských autobusech a metru. Tehdy zabili 52 lidí.

Improvizovaná nálož v páteční dopravní špičce naštěstí selhala a explodovala jen částečně, takže nikoho nezabila. Zraněno však bylo 29 lidí, mezi nimi i děti. K útoku se přihlásil Islámský stát, který tak ale činí prakticky pokaždé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující natočili ve stanici Parsons Green hořící kbelík v tašce ve vagónu metraVideo: Sylvain Pennec, AP

„Všichni v tom vagónu mohli zahynout,“ připomněl bývalý šéf protiteroristického oddělení britského oddělení ministerstva obrany generálmajor Chip Chapman. Dodal, že kdyby nálož byla silnější, její ničivé účinky by ještě umocnily kovové štěpiny, jež atentátník do kýble, který nastražil ve vlaku, přidal.

Odborník na výbušniny Sidney Alford dal Chapmanovi za pravdu a dodal, že pokud by „kbelík byl jen zpola plný“, pak by on osobně v inkriminovanou chvíli nechtěl být ani v sousedním vagónu.

Dopadli ho u trajektu

Policie v neděli v souvislosti s útokem zadržela druhého podezřelého, informovala televize SkyNews. Jednadvacetiletý muž byl zadržen ve čtvrti Hounslow v západní části Londýna krátce před sobotní půlnocí a je ve vazbě, uvedla policie. Bezpečnostní síly v neděli po poledni prohledávala byt na adrese v západním Londýně.

Zatím se nenašel důkaz, že za útokem stála organizace islámský stát, která se k činu přihlásila.

Vyšetřovatelé mezitím pokračují ve výslechu 18letého mladíka zadrženého v sobotu v přístavu v Doveru, když se chystal z Británie odplout na trajektu. Někteří svědkové uvedli, že se jedná o bělocha.

Policie, která se obává, že útok nebyl dílem osamělce, nýbrž skupiny, také v sobotu provedla prohlídku v domě v Sunbury jihozápadně od Londýna. V tom má žít dvojice seniorů, kteří vychovali a pomohli řadě přistěhovaleckých dětí z Blízkého východu i Afriky a za svoji práci byli oceněni královnou Alžbětou II. Podle sousedů zde vyrostl i zadržený mladík.

Sousedé ho popsali jako potížistu a někteří deníku Daily Mail tvrdili, že ho údajně policie vyslýchala už před dvěma týdny.

Ve Spojeném království byl snížen stupeň ohrožení před terorismem z nejvyššího na závažný. V neděli to oznámila ministryně vnitra Amber Ruddová. Nejvyšší stupeň byl vyhlášen v pátek večer.

Anketa

Omezili jste cestování do zahraničí kvůli současným teroristickým útokům?
Ano
58,5 %
Ne
26,5 %
Necestuji
15 %
Celkem hlasovalo 1341 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám