Hlavní obsah

Termín vydání Mladiče k soudu bude do poslední chvíle tajný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Do poslední chvíle plánuje Srbsko tajit termín vydání zadrženého bosenskosrbského generála Ratka Mladiče k mezinárodnímu soudu v nizozemském Haagu. Ministr práce a sociální politiky Rasim Ljajić odůvodnil srbské agentuře Tanjug toto rozhodnutí bezpečnostními riziky. Destabilizace země kvůli zadržení Mladiče, jehož mezinárodní justice viní z válečných zločinů, však prý nehrozí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Manželka Ratka Mladiče a jeho syn dorazili k souduVideo: Reuters

 
Článek

Zkušenosti s vydáváním zadržených k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), které by mohly podlamovat vnitřní poměry, má přitom Bělehrad dostatek. Jde hlavně o vydání bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče do Haagu v roce 2001 a pak v létě 2008 někdejšího bosenskosrbského prezidenta Radovana Karadžiče.

Už ve čtvrtek, kdy Srbové Mladiče zadrželi, využili krycího manévru. Srbská policie ho totiž nevezla k místnímu soudu speciálním policejním vozem, ale málo nápadným obyčejným úředním autem.

Foto: Reuters

Ratko Mladić

Ultranacionalistická Srbská radikální strana Vojislava Šešelje, který rovněž stojí před haagským tribunálem, už na neděli svolala do centra Bělehradu protestní demonstraci. Jiné protesty se od pátku konají v srbských částech Bosny, zejména pak v baště bosenských Srbů Pale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám