Hlavní obsah

Těla obětí z boeingu ukryli rebelové v chladicích vagónech

– Kyjev • Aktualizováno

Z celkových 298 obětí čtvrteční tragédie malajsijského letounu jich zatím v místě neštěstí našli ukrajinští záchranáři 246. Těla jsou nyní uložena v chladicích vagónech nedaleko místa pádu letadla a není jasné, kdo k nim má přístup, uvedli pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Separatisté později sdělili, že se jim zřejmě podařilo najít černé skříňky z letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pozorovatelé OBSE kontrolují chladicí vagóny s těly obětíVideo: Reuters

 
Článek

„Přijeli povstalci, těla naložili na nákladní auta a někam s nimi odjeli," řekl jeden ze záchranářů, kteří na místě letecké katastrofy pátrají po obětech. On a jeho kolegové prý neměli jinou možnost než povstalcům ostatky vydat.

„Oni jsou ozbrojeni, my ne," dodal. Podle agentury AP v neděli už v místě neštěstí neleží celá lidská těla a záchranáři hledají pouze jejich části.

Pracovníci železnice, citovaní agenturou Reuters, uvedli, že ostatky obětí byly v noci naloženy do chladicích vagónů na nádraží ve městě Torez nedaleko místa nehody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Těla obětí podle ukrajinských záchranářů odvážejí rebelové ve vagónechVideo: Reuters

Vagóny prohlédli pozorovatelé OBSE. Alexander Hug z pozorovatelské mise uvedl, že se svými kolegy viděl pytle s ostatky, nebyli ale schopni je spočítat. Vysoce postavený představitel samozvané Doněcké lidové republiky Sergej Kavtaradze v neděli večer prohlásil, že ve vagónech jsou těla 246 obětí. "Zůstanou tady, dokud se nepodaří vyřešit, co s nimi," poznamenal Kavtaradze. Zřejmě budou přepravena do Mariupolu.

Rebelové: Máme černé skříňky

Separatisté nyní mají v rukách zřejmě černé skříňky z boeingu. "Našly se nějaké předměty, nejspíše černé skříňky, a byly odvezeny do Doněcku," řekl premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj.

Zda jde skutečně o záznamníky zvukové a datové komunikace posádky, musejí ještě potvrdit odborníci, dodal. Povstalci tvrdí, že skříňky předají Mezinárodní organizaci pro civilní letectví (ICAO).

Foto: Maxim Zmejev, Reuters

Rozkládající se těla nakládají rebelové s rouškami na obličeji do vagónů.

Oběti hledají i ve vodní nádrži

Zástupci ukrajinských úřadů ani účastníci záchranné akce nejsou schopni říci, co se stalo s ostatky zbývajících 102 obětí, které se doposud vypátrat nepodařilo.

V oblasti katastrofy pracuje zhruba 380 záchranářů, mezi nimi i potápěči. Trosky letounu totiž dopadly také do míst, kde se nachází i vodní nádrž.

Letoun malajsijských aerolinií zasáhla raketa země-vzduch, kterou podle Kyjeva vystřelili separatisté podporovaní a vyzbrojení Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám