Hlavní obsah

Syřan žijící v Německu chtěl obelstít Islámský stát, odsedí si dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saarbruecken

Dva roky ve vězení stráví devětatřicetiletý Syřan, jenž po Islámském státu žádal peníze na teroristické útoky, které ale podle soudu nikdy neměl v úmyslu spáchat. Zhruba pětimiliónovou částku si chtěl nechat. Německý soud pro jeho zamýšlenou lest neměl pochopení a poslal ho za mříže za pokus o podvod. V pátek o tom informovala agentura DPA.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá policie. Ilustrační foto

Článek

„Obviněný nebyl ani schopen, ani ochoten spáchat avizované útoky,“ konstatoval v pátek soudce Bernd Wagner v odůvodnění, proč nevyhověl návrhu žalobce, jenž žádal deset let za přípravu teroristických útoků.

Soudce však nevyhověl ani žádosti obhájce, který naopak žádal zproštění viny v plném rozsahu. Advokát se proto na místě odvolal.

Nic u něj nenašli

Nezaměstnaný Hasan A., který žil ve městě Saarbrücken u hranic s Francií, navázal kontakt s militanty z Islámského státu prostřednictvím internetu ve zvláštní chatovací místnosti. Žádal 180 tisíc eur (více než 4,7 miliónu korun) na zakoupení auta a trhaviny ke spáchání masakru. Útoků v Německu nebo sousedních zemích sliboval spáchat hned několik.

Bezpečnostní složky elektronickou komunikaci Syřana zachytily a provedly u něj razii. Nic, co by nasvědčovalo tomu, že je Hasan A. zradikalizovaný muslim, ani tomu, že by chystal útok, však nenašly. Soud proto uvěřil verzi obviněného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám